Studeren in 2013: wat gaat er veranderen?

Door Vivian Jansen Schoonhoven - 11 Februari 2013 12:21 - 3178 vertoningen

Wie in 2013 gaat studeren en wil weten waar hij aan toe is komt nogal eens tegenstrijdige berichten tegen. De langstudeerdersboete is afgeschaft, het instellingscollegegeld blijft volgens het regeerakkoord bestaan, de OV-jaarkaart voor studenten wordt een kortingskaart, maar wel pas vanaf 2015. Er komt een sociaal leenstelsel waar alle nieuwe studenten mee te maken krijgen.

Langstudeerdersboete

De langstudeerdersboete was lang de nachtmerrie van iedere student die tijdens zijn studententijd meer wilde doen dan in de boeken zitten. Een bestuursjaar of een buitenlandse stage leek te worden gereserveerd voor studenten met rijke ouders, maar voor hij echt is ingevoerd is hij ook al weer afgeschaft. Doe je langer dan vier jaar over je bachelor of twee jaar over je master dan is er niets aan hand. Je zult hier geen boete meer voor krijgen zoals eerder wel het geval leek.

Tussenjaar in 2013, niet doen!

Twijfel je erover om een 'gap year' te nemen en een jaar te gaan reizen voor je aan je studie begint? Niet doen! Als je in 2013 gaat studeren dan val je nog onder de oude regeling. Je krijgt dan een prestatiebeurs. Wanneer je binnen tien jaar je diploma haalt dan hoef je deze beurs niet terug te betalen. Start je pas in 2014 met studeren dan val je onder de nieuwe regeling en gaat er een sociaal leenstelsel gelden. De details van het sociaal leenstelsel moeten nog helemaal worden uitgewerkt, maar dat het er gaat komen is een feit. In het regeerakkoord is wel opgenomen dat de aanvullende beurs buiten dit leenstelsel zal vallen.

Afschaffen van de OV-jaarkaart voor studenten

De OV-jaarkaart is sinds jaar en dag een begrip. Wanneer je studeert kun je gratis reizen met het openbaar vervoer. Volgens het regeerakkoord van PvdA en VVD is het de bedoeling dat de kaart vanaf 2015 voor iedereen een kortingskaart wordt. De vervoerskosten die je extra maakt gaan dan onder het sociaal leenstelsel vallen. Het is de verwachting dat dit voor iedereen gaat gelden. Het is dus niet zo dat wanneer je in 2013 begint met studeren je blijft vallen onder de regeling zoals die dan geldt.

Bron: Educatie-en-school.infonu.nl