Werkloosheid groeit! Tijd voor een stage?

Door Vivian Jansen Schoonhoven - 21 Februari 2013 18:06 - 2369 vertoningen

NOS is langs geweest bij Stageplaza.nl om Rob Kriegsman CEO, te interviewen over de werkloosheid en de kansen op de arbeidsmarkt voor stagiair(e)s en starters!

Afgestudeerden op HBO en WO niveau hebben in de huidige crisis steeds meer moeite om aan een studie gerelateerde baan te komen. Als afgestudeerden niet direct aan een baan komen willen zij iets extra’s doen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, een mogelijkheid is dan een stage. Het is vaak moeilijk om direct na de studie in het juiste vakgebied werk te vinden. Hoe beter je cv is hoe groter de kans op een baan binnen je vakgebied, een stage is dan een goede werkervaring.

De werkloosheid is op dit moment 7,5% van de Nederlandse beroepsbevolking. Om te zorgen dat mensen sneller weer aan een baan komen zou het een goed idee zijn om een stage te gaan lopen. Het voordeel van het lopen van een stage is: opdoen van werkervaring, actief blijven in je vakgebied en kansen op doorstromen binnen het desbetreffende bedrijf. Van de afgestudeerden komt 35 procent in vaste dienst na hun afstudeerstage, dit alles brengt dus enorm veel kansen op een potentiele baan met zich mee.

Bedrijven hebben het door de crisis op dit moment erg moeilijk. Om kosten te besparen nemen bedrijven op dit moment eerder waar mogelijk een stagiair(e) aan dan een vaste werknemer. Om de arbeidsmarkt op gang te brengen is een instroom van stagiair(e)s goed want de bedrijven kunnen blijven bestaan, zorgen voor werkgelegenheid en uiteindelijk dus ook weer economische groei. Wat erg belangrijk is om uitbuiting van deze situatie te verkomen, is dat er beleidsmatig duidelijkheid moet komen over hoe lang studenten mogen stagelopen na hun afstuderen. Zodra bedrijven en studenten hier duidelijkheid over krijgen zal deze aansluiting beter verlopen en worden kansen voor de jonge ex-studenten vergroot. Dit is belangrijk omdat zij immers met hun studieschuld niet het risico mogen lopen dat zij kansloos worden in hun eigen vakgebied, aldus Rob Kriegsman, directeur Stageplaza.nl.

"De aansluiting in Europa speelt een andere belangrijke rol; studenten die klaar zijn met hun studie zijn vaak kansrijker in een ander land binnen Europa. Via Globalplacement.com kunnen zij stages vinden wereldwijd. In deze tijd van crisis is jezelf profileren onontbeerlijk."