Do’s en don’ts bij CV maken
Onder het kopje ‘Stage tips’ staat een voorbeeld van het CV met hoe je het op moet bouwen met alle benodigheden. Hier volgen de do’s en don’ts om een professioneel CV op te bouwen.
Do’s
Er is niet genoeg werkervaring als student om het CV op te vullen. Bedrijven zijn vaak geïnteresseerd in hobby’s, sport of andere activiteiten. Vertel daarom waar je interesses liggen. Plaats naast alle informatie over jezelf ook een professionele foto.
Laat je CV nakijken door familie/vrienden en/of kennisen, de spellingscheck van Microsoft Word is nooit honderd procent betrouwbaar.En twee paar ogen zien tenslotte meer dan één. De verkeerd opgebouwde zinnen en/of spelfouten worden er dan sneller uitgehaald.
Don’ts
Let erop met het schrijven over je interesses, hobby’s etcetera dat er niet te veel privé informatie wordt verteld. Dat geldt ook voor je foto, plaats geen foto tijdens het uitgaan of een strandfoto. Heb je nog een oud e-mailadres van je jongere jaren verander dit dan in een simpel e-mailadres met je naam erin.
Spelfouten in je CV geven gelijk een verkeerde indruk. Bedrijven zoeken vaak een stagiair waarbij het spreken en schrijven van de Nederlandse taal een vereiste is. Als er in het CV al spelfouten staan is het niet meer de moeite waard om een gesprek aan te gaan.
Blunders
Dit artikel is geschreven omdat het nog steeds veel voorkomt. Op 925.nl staat de top 10 CV blunders. Hier volgt de top 5 daarvan.
Vaardigheden: Ik kanblind typen. Werkervaring: "1990 – 1997: Stewardess – Luchtmacht" Curriculum waarin wijzigingen van iemand anders stonden, zoals: "Ik denk niet dat je dit hier over jezelf moet zeggen." Nevenactiviteiten: "Bloed doneren. Twaalf liter tot op heden. Vaardigheden: "Geschreven communicatie = 3 jaar; verbale communicatie = 5 jaar."
Bron: Studenten.net en 925.nl