Niet meer mbo-leerlingen dan stageplaatsen

Door Vivian Jansen Schoonhoven - 4 April 2013 11:48 - 1475 vertoningen

Als het aan minister Jetbussemaker (Onderwijs) ligt mogen mbo-scholen niet meer leerlingen toelaten dan er stageplaatsen beschikbaar zijn. Dat heeft ze donderdag in een interview met het financieele dagblad gezegd.

Op dit moment zijn er te weinig stage plekken beschikbaar voor de hoeveelheid studenten. En zonder stage kunnen jongeren hun opleiding niet afronden. Nu moeten studenten ook nog zelf op zoek naar een stageplek maar als mbo-scholen in overleg met het bedrijfsleven opleidingen en stages aanbieden hoopt de minister dat iedere student dan een goede stageplek heeft.

Volgens de minister moet het roer bij het mbo dan ook om. Mbo-scholen moeten zich meer gaan richten op de vraag van de arbeidsmarkt en zich niet meer alleen richten op de hoeveelheid studenten die zij kunnen binnenhalen.

Ook wil de minister af van de pretstudies die worden aangeboden. De 64 mbo-scholen bieden op dit moment zo’n 8100 verschillende opleidingen aan. Dat zijn er volgens de minister echt te veel. Dit moet fors worden teruggebracht omdat studenten nu niet meer weten wat ze moeten kiezen.

De minister zal binnekort een brief aan de tweede kamer sturen met haar plannen voor het mbo.

Bron: Telegraaf.nl