Sociaal leenstelsel zorgt voor recordaantal studenten in 2013!

Door Nicole Hol - 15 Mei 2013 10:52 - 2014 vertoningen

De tijd is weer aangebroken dat toekomstige studenten zich in gaan schrijven voor universiteiten en hbo’s. Het aantal inschrijvingen is dit jaar aanzienlijk gestegen. Voorgaande jaren namen scholieren nog vaker een tussenjaar, maar dit jaar kiezen zij ervoor om te gaan studeren zodat zij recht houden op de studiefinanciering.

De kans is groot dat vanaf het studiejaar 2014 het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd. Dit betekent dat studenten geen studiefinanciering meer ontvangen en zij moeten gaan lenen. Dit kan scholieren ervan weerhouden om te gaan studeren. Zij kiezen er dan bijvoorbeeld voor om te gaan werken en hun kennis op deze manier te verbreden. Het aantal inschrijvingen in mei 2013 is maarliefst 20 procent gestegen in vergelijking met mei 2012.

Niet alleen zorgt het invoeren van het leenstelsel voor de stijging. Ook is er dit jaar een toename van het aantal lotingstudies om de kwaliteit van de studies te verhogen. Het gevolg hiervan is dat studenten zich eerder moeten aanmelden. Hiernaast hebben sommige universiteiten de deadline naar voren geschoven, wat er ook voor zorgt dat studenten zich eerder gaan inschrijven. Als hierdoor een correctie wordt uitgevoerd op het gestegen percentage aanmeldingen, zal nog steeds het leenstelsel een oorzaak moeten zijn van het gestegen aantal inschrijvingen.

Bron: [Telegraaf.nl] (http://www.telegraaf.nl/binnenland/21561002/Recordaantal_studenten.html)