Tijd om rijk te worden

Door Nicole Hol - 22 Mei 2013 10:43 - 2857 vertoningen

Als student is het leven een groot feest, maar dit onbezorgde leventje houdt een keer op. Wanneer je afgestudeerd bent is het de bedoeling dat je geld gaat verdienen en al jouw vrije tijd verdwijnt als sneeuw voor de zon. Een voordeel aan werken is wel dat je op eens veel meer te besteden hebt dan voorheen.

Het is over met de studiefinanciering, zorgtoeslagen en eventuele huurtoeslag. Je moet gaan leven van je salaris en dit klinkt misschien als een geschenk van God maar zo simpel is dit leven nog niet. Alle kosten zijn voor je eigen rekening en jouw ouders zullen niet meer zomaar bijspringen. Ook is het gedaan met alle kortingen en bijzondere aanbiedingen voor studenten. Geen ov-studentenkaart meer waardoor het verplaatsen van A naar B opeens veel prijziger wordt.

Het is dus wel duidelijk wat je met dat verdiende salaris gaat doen. Hiernaast zullen ook je woonlasten enorm stijgen. De goedkope kamer van 10m² wordt verhuurd aan studenten, dus hier zul jij uit moeten en is het tijd voor een echt appartement. Dit kost geld en hoe groter de woonruimte hoe duurder het is. Vele studenten lenen geld tijdens hun studie. De bedoeling is dat deze wordt afgelost na het afstuderen. Deze schuld bedraagt gemiddeld 15.000 euro en is dus ook een flinke maandelijkse kostenpost voor starters.

Met de mogelijke afschaffing van de studiefinanciering en de ov-studentenkaart in zicht, zullen starters het steeds moeilijker krijgen. Naast de schuld die studenten tegenwoordig gemiddeld al opbouwen zullen toekomstige studenten ook schulden opbouwen voor een eventueel vervangende studiefinanciering en de gemaakte reiskosten. Al met al, ga jezelf nog niet helemaal rijk rekenen wanneer je afgestudeerd bent. Als starter verdwijnen er namelijk inkomsten en komen er uitgaven bij.

Bron: Studenten.net