Jongeren betalen zelf

Door Nicole Hol - 29 Mei 2013 17:34 - 3111 vertoningen

De tijd dat jouw ouders alles voor je betaalde is voorbij. Dit blijkt uit een onderzoek van Nibud. Steeds meer jongeren moeten hun kleding en mobiele telefoon zelf betalen.

Twee jaar geleden betaalde nog 61 procent van de ouders alle kleding en schoenen voor hun kinderen. De huidige situatie is dat nog maar 48 procent van de ouders dit betalen. Niet alleen geldt dit voor kleding en schoenen, maar ook steeds meer jongeren moeten de kosten voor een mobiele telefoon zelf ophoesten. Twee jaar geleden werden de mobiele telefoons van de 17- en 18-jarigen nog door 35 procent van de ouders gefinancierd, vandaag de dag nog maar door 17 procent. Daarentegen krijgen wel meer jongeren kledinggeld vergeleken met twee jaar geleden. Het percentage jongeren met kledinggeld is gestegen van 35 procent naar 40 procent.

De reden voor deze huidige situatie is onder andere de economische crisis. Ouders moeten zelf op de inhoud van hun portemonnee letten, waardoor het handig is dat kinderen vaker proberen zelf rond te komen. Hiernaast hebben steeds meer jongeren een bijbaantje, zodat ze zelf wat geld bijverdienen. Dit is niet alleen prettig voor jouw ouders maar ook voor jezelf. Je hoeft niet telkens om geld te vragen en daarnaast schijnt het goed te zijn voor je toekomst. Want iemand die al jong verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen uitgaven, leert beter plannen en keuzes maken.

Bron: NOS.nl