280.000 stageplaatsen in Nederland onbenut

Door Laura Keuken - 19 Juni 2013 17:48 - 2829 vertoningen

In het onderwijs wordt, vooral bij het mbo, regelmatig geklaagd over een groeiend tekort aan stageplaatsen. Het is daarom erg opmerkelijk dat de KvK tot de conclusie is gekomen dat bij zzp’ers en kleinbedrijven 280.000 stageplaatsen beschikbaar zijn, die niet benut worden.

Vooral in de regio Rotterdam zijn veel onbenutte stageplaatsen; ongeveer 20.000. Dat vooral zzp’ers en kleinbedrijven stageplaatsen open hebben staan is te verklaren. Contact onderhouden met een aantal grote bedrijven is voor onderwijsinstellingen makkelijker dan contact onderhouden met veel kleine ondernemingen.

Een mogelijke oplossing zou kunnen liggen in een samenwerking tussen de zzp’ers en kleinbedrijven om zo met een grotere groep stageplaatsen aan te kunnen bieden. 80 procent van de zzp’ers heeft nog nooit een stagiair gehad. Bij kleinbedrijven is dit percentage 50 procent. Ongeveer 20 procent van de zzp’ers en ondernemers in het kleinbedrijf verwacht de komende twee jaar behoefte te hebben aan de inzet van een of meer stagiairs. De zzp’ers, kleinbedrijven en het onderwijsveld gaan op 9 juli debatteren over de kansen om het aanbod van stageplaatsen te vergroten.

Bron: Nu.nl