Jeugd slaapt te weinig

Door Nicole Hol - 3 Juni 2013 18:49 - 2895 vertoningen

Tweederde van de Nederlandse jongeren slaapt te weinig. Jongeren zouden volgens de universele richtlijnen aanbevolen worden 9,2 uur per nacht te slapen. Bij 20 procent is er zelfs sprake van een chronisch slaaptekort.

Dat blijkt uit onderzoek van slaaponderzoeker Ed de Bruin van de Universiteit van Amsterdam. De Bruin heeft een innovatief behandelprogramma ontwikkeld dat jongeren moet helpen met hun slaapklachten. Drie jaar geleden is hij begonnen met zijn onderzoek. De eerst resultaten zijn positief. De slaapklachten van jongeren nemen door het programma binnen zes weken met ongeveer 50 procent af.

Slaap is essentieel voor ieder mens en vooral voor jongeren. Door hun drukke en onregelmatige leven vergeten zij nog wel eens om op tijd te slapen en lange nachten te maken. De adviesbedtijden die therapeuten voor iedere deelnemer individueel berekenen slaan dan ook goed aan. Deze adviesbedtijden worden vastgesteld door het huidige slaap gedrag en de bezigheden overdag te bekijken. Met de juiste adviesbedtijden hebben veel jongeren al snel een betere nachtrust.

Een tip van de Bruin is om de laatste uren voor het slapen gaan niet de computer te gebruiken. Het licht van de computer zorgt ervoor dat je minder gemakkelijk in slaap valt. Het onderzoek loopt nog steeds en begin 2014 zullen de definitieve resultaten gepresenteerd worden.

Bron: Metronieuws.nl