Student wordt zonder reden afgewezen voor een stageplaats

Door Daniëlle van Putten - 23 Juli 2013 12:29 - 5357 vertoningen

Bijna een kwart van de Nederlandse studenten wordt zonder reden afgewezen voor een stageplaats waarop zij hebben gesolliciteerd. Dit blijkt uit het Nationaal Stage Onderzoek 2013, welke ieder jaar wordt uitgevoerd door Stageplaza. Voor dit onderzoek zijn er in totaal 2.145 studenten en 523 bedrijven geënquêteerd.

Waar bijna een kwart van de studenten (22,3%) aangeeft wel eens zonder reden te zijn afgewezen voor een stageplaats, geeft ook ruim een derde van de studenten (35,1%) aan wel eens te zijn afgewezen omdat de stageplaats reeds is ingevuld. Wanneer echter gevraagd wordt naar de meest voorkomende reden van een afwijzing vanuit de bedrijvenkant, vormen redenen als het ontbreken van enthousiasme (30,4%), een niet overeenkomend profiel (16,8%) en slechte communicatieve vaardigheden (14,2%) de top 3.

Ontwikkeling sollicitatiekwaliteiten studenten De sollicitatiekwaliteiten van studenten wordt met een 7,1 hoger ingeschat door studenten dan door de bedrijven met een 6,3. Deze wederkerende trend is jaarlijks terug te zien in het Nationaal Stage Onderzoek en zou dichter bij elkaar kunnen worden gebracht wanneer studenten eerlijker feedback krijgen over hun reden van afwijzing.

Begeleiding vanuit scholen slecht beoordeeld De begeleiding vanuit scholen wordt door zowel de studenten als de bedrijven als minste beoordeeld. Waar studenten de begeleiding vanuit school gemiddeld een 6,0 geven, beoordelen de bedrijven deze begeleiding nog lager met een 5,9. Naast duidelijkere feedback van bedrijven is het dus ook van belang dat scholen de studenten beter voorbereiden op het sollicitatieproces. Vaak gaat het om de eerste sollicitaties van studenten en krijgen ze hier geen of weinig les in op school alvorens de stage gaat beginnen.

Stageplaza ziet de onderzoeksresultaten als een teken om actie te ondernemen. “Dit onderzoek heeft ons duidelijk gemaakt dat er meer ondersteuning moet komen voor studenten tijdens het solliciteren. Stageplaza kan hier een belangrijke rol in spelen, maar de scholen en bedrijven spelen de belangrijkste rol bij de ontwikkeling van de studenten”, geeft Rob Kriegsman, directeur van Stageplaza aan. “Het is belangrijk om te beseffen dat studenten stage gaan lopen om te leren van de praktijk en dit begint al bij het sollicitatieproces. Een goede sollicitatie vergroot je kans op een leerzame stage en later op een goede baan.”

Over Stageplaza Stageplaza is marktleider op het gebied van online stagebemiddeling en zorgt er al sinds 1998 voor dat stagiaires en werkgevers elkaar snel en op efficiënte wijze vinden. Jaarlijks brengt Stageplaza het Nationaal Stage Onderzoek uit om een goed beeld te krijgen van de stagemarkt. Het complete Nationaal Stage Onderzoek 2013 voor zowel bedrijven als studenten kan worden gedownload op nationaalstageonderzoek.nl