Trek je sokken uit en studeer met succes

Door Jennifer van Deutekom - 30 September 2013 17:13 - 3905 vertoningen

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. De nieuwe lichting studenten maakt kennis met het studentenleven. Daarbij hoort ook het studeren voor pittige tentamens en het lezen van ingewikkelde literatuur. Maar hoe studeer je het best? Samen of alleen? Aan je bureau of languit op bed?

Piet en Thomas Hoogland hebben de oplossing! Zij schreven het boek ‘Slagen zonder sokken’ met tips voor een succesvolle studie. Het boek vertelt hoe je je hersenen kan stimuleren en verbeteren. ‘Slagen zonder sokken’ is voor studenten als de epo voor wielrenners. Tips om je brein op topconditie te krijgen? Hier zijn er vijf!

1. Trek je sokken uit

Bij een temperatuur van 39 graden slaat je brein het best informatie op, zo blijkt uit testjes met ratten. Ervan uitgaande dat dit ook voor mensen geldt, moeten we er dus voor zorgen dat onze hersenen het warmer krijgen als de 37 graden van het bloed dat door ons lichaam stroomt. Maar zodra de omgeving warmer wordt, gaat onze lichaam in de slaapmodus. De oplossing: trek je sokken uit en koel je voeten met een ventilator en ijskoud water. Zo blijf je alert en slaan je hersenen op topsnelheid informatie op.

2. Bouw de kamer van je docent na

Je kent hem vast wel, de hond van Pavlov. De Russische wetenschapper Pavlov leerde de hond op bevel kwijlen door tijdens het voeren een signaal te geven. Bij het horen van het signaal begon de hond al te kwijlen: de Pavlovreactie. Leren is niet anders dan je eigen Pavlovreacties maken. Je hebt de beste kans om je tentamen te halen wanneer je je tijdens het tentamen precies zo voelt als tijdens het studeren. Maak je de toets in een grote tentamenzaal, probeer dan in een grote zaal te leren. Gaat het om een mondeling tentamen op het kantoor van je docent? Dan zul je zijn kamer moeten nabootsen.

3. Neem een flinke slok levertraan

Omega-3-vetzuren zijn onmisbaar voor je hersenen. Zalm, haring, oesters en mosselen zijn dus een vast onderdeel in je studeerdieet. Kost de dure vis net iets teveel? Geen probleem. Levertraan zit boordevol met omega-3. Smerig, maar je moet er wat voor overhebben.

4. Bouw een studieschuld op

De auteurs: “'De student zou niets anders moeten willen dan tot in de eeuwigheid studeren". Zoals twee geliefden ook alleen maar bij elkaar willen zijn, zou jij alleen maar bezig moeten willen zijn met het vergaren van zoveel mogelijk kennis. Dat lijkt utopisch, maar liefde kun je wel degelijk afdwingen. Een van de manieren om dat te doen is het opbouwen van een flinke schuld. Je studieschuld wordt 'jouw redder in nood'. Je moet dan wel afstuderen, anders zit je in de financiële penarie.

5. Studeer niet in de lente

In de lente zijn je hersenen met hele andere zaken bezig: de voortplanting. En laten de hersengebieden die een rol spelen bij het oplossen van problemen zich nou ook bezighouden met seks. Dit heeft een biologische verklaring: de hersenen van kanaries en hagedissen worden in de lente klaargestoomd voor de voortplanting. Werk dus vooruit en zorg dat je in de lente vrij bent.

Bron: Trouw.nl en Utnieuws.nl