Studiepunten verdienen met online colleges

Door Jennifer van Deutekom - 15 Januari 2014 09:02 - 5727 vertoningen

Geen tijd om naar school te gaan voor dat ene college? Maak dan gebruik van online colleges en haal zo je studiepunten binnen. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft besloten dat studenten nu ook studiepunten kunnen verdienen door online colleges te volgen.

Bussemaker stelt 1 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van online colleges te bevorderen. Online onderwijs is zich in een rap tempo aan het ontwikkelen. Hogescholen en universiteiten kunnen hiervan profiteren, denkt Bussemaker. Ze ziet de colleges als aanvulling op het reguliere onderwijs, niet als vervanging. "Mijn verwachting is dat alle hoger onderwijsinstellingen de mogelijkheden van online onderwijs op een eigen manier zullen benutten."

Grote Amerikaanse universiteiten als Harvard maken al gebruik van online colleges. In Nederland leven nog veel vragen onder de instellingen over het gebruik ervan. Het is onduidelijk wat wel en niet mag. Bussemaker wijst erop dat de huidige wetten en regels online colleges al toestaan, mits ze zijn goedgekeurd door de examencommissie. Instellingen kunnen zelf bepalen of ze online colleges inzetten en of zij deze zelf maken of inkopen.

Studie naast werk

Met online colleges wordt bovendien een nieuwe groep studenten aangehaald. Werkenden die naast hun baan een studie willen doen kunnen profiteren van online colleges, evenals werkende studenten. Op deze manier vergroten instellingen hun bereik en de kwaliteit van het onderwijs wordt verbeterd.

Bron: NU.nl en NOS.nl