Studerend je onderneming runnen

Door Jennifer van Deutekom - 3 Januari 2014 14:29 - 5503 vertoningen

Studenten starten steeds vaker hun eigen bedrijf, omdat ze het zat zijn voor een baas te werken. Maar liefst 68% van de mbo, hbo en wo studenten overweegt dan ook om zelf een onderneming op te starten, zo bleek uit het onderzoek van BNR gehouden onder 832 studenten.

Een belangrijke aanleiding om je eigen bedrijf te starten, is de onzekere arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de respondenten maakt zich zorgen over de kans op een baan na de studie. Een eigen onderneming beginnen lijkt dan een goed alternatief. Ook het onafhankelijk zijn is een belangrijke reden voor een eigen bedrijf. Opvallend is de keuze voor de bedrijfsvorm; mbo’ers denken vaak aan een eenmanszaak, terwijl hbo’ers en wo’ers eerder gaan voor een bv.

Mannelijke studentondernemers

Vooral de mannen zien zichzelf als ondernemer aan de slag gaan. Slechts 24% gaf aan het ondernemerschap niet te zien zitten. Van de vrouwen geeft 36% aan geen eigen onderneming te willen. Studenten met een ondernemer in de familie zijn bovendien eerder geneigd een eigen bedrijf te starten.

Ook de mannen van SCRiBBR hebben een passie voor ondernemen; ze richtten hun online platform SCRiBBR op, een online scriptie nakijkplatform. Tijdens het schrijven van hun scriptie ervoeren zij de problemen dat het met zich meebrengt. “Zo zijn we ook op het idee van SCRiBBR gekomen”, aldus de mannen.

Bron: NRC.nl en Studenten.net