Hbo’ers succesvol tijdens universitaire masters

Door Britt van der Sluis - 23 April 2014 09:12 - 5590 vertoningen

Uit cijfers van de universiteitenvereniging VSNU blijkt dat meer voormalige hbo-studenten in het bezit zijn van een diploma van een eenjarige masteropleiding dan de studenten die een universitaire bachelorstudie hebben afgerond. Dit is opvallend, omdat veel hbo studenten stranden bij het universitaire schakelprogramma.

Jaarlijks starten duizenden hbo-studenten aan een universitair schakelprogramma als voortraject voor een masteropleiding aan de universiteit. Velen zijn niet in staat om dit traject te doorlopen. Maar een groot aantal studenten die dit traject wel succesvol doorlopen hebben, hebben hun masterdiploma binnen 5 jaar behaald. Dit percentage is 87 procent. Van de studenten die een bachelordiploma op de universiteit behaald hebben heeft 84 procent zijn masterdiploma behaald na vijf jaar.

Dit zijn de eerste cijfers over het studiesucces in de masteropleidingen die gepubliceerd zijn nadat het bachelor-masterstelsel is ingevoerd. Voor die tijd hebben universiteiten geen informatie vrijgegeven over dit onderwerp.

Een woordvoerder van de universiteitenvereniging VSNU meldt dat het succes te maken kan hebben met het schakelproces. Dit zou een goede voorbereiding zijn op een universitaire master. Na een jaar heeft ongeveer 2 op de 5 studenten zijn masterdiploma behaald, dit geldt voor zowel de studenten die een hbo-bachelor diploma hebben behaald als voor de studenten die een bachelordiploma behaald hebben op de universiteit. Uiteindelijk blijken de voormalig hbo’ers beter te presteren dan academici. De masterstudenten die een hbo-bachelor behaald hebben vormen 12 procent van te totale instroom.

Echter zijn de bovengenoemde cijfers exclusief de studenten van de Vrije Universiteit, de TU Delft en de Universiteit van Tilburg. De schakelstudenten staan hier geregistreerd als ‘masterstudenten’ terwijl het de bedoeling was dat ze als ‘bachelorstudenten’ ingeschreven zouden staan. Hierdoor zijn de cijfers minder representatief.

Bron: Punt.