Hbo studenten doen langer over hun bachelor

Door Britt van der Sluis - 1 Mei 2014 16:52 - 6652 vertoningen

Uit cijfers van de Vereniging van Hogescholen blijkt dat hbo-studenten er steeds langer over doen om hun bachelordiploma te behalen. Gemiddeld doet een student hier 53,2 maanden over, terwijl een bacheloropleiding binnen 48 maanden afgerond kan zijn. Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem.

In vergelijking met tien jaar geleden is het aantal maanden dat studenten over hun hbo-bachelor doen gestegen. Een woordvoerder van de Vereniging van Hogescholen meldt dat de oorzaak voor dit probleem nooit onderzocht is. Hij denkt dat de economische omstandigheden ervoor zorgen dat studenten langer door studeren.

Veel studenten denken een diploma nodig te hebben om kans op een baan te hebben, waardoor ze langer blijven studeren. Daarnaast zijn er steeds meer studenten die na hun eerste jaar van studie wisselen, waardoor studenten langer de tijd nodig hebben om een bachelordiploma te behalen.

Ook zijn er strengere eisen op het hbo. Door deze strengere eisen kan het zijn dat studenten langer over hun studie doen. Echter was er vorig jaar een daling te zien in de studieduur. Dit kan te maken hebben met de – uiteindelijk niet ingevoerde- langstudeerboete. Het kan zijn dat deze daling zich voort zet door de studiekeuzecheck.

Dit jaar moeten studenten zich voor 1 mei ingeschreven hebben voor een studie. Daarnaast doorloopt de toekomstig student een traject waarbij er gesprekken worden gevoerd en meeloopdagen worden georganiseerd. Op basis daarvan wordt er een advies gegeven over de studiekeuze. Het is de bedoeling dat dit traject het aantal eerstejaarsstudenten dat wisselt van studie omlaag brengt.

De Telegraaf