Kamers worden steeds duurder en duurder

Door Dilesh Nandlal - 1 Mei 2014 17:20 - 7045 vertoningen

Studenten betalen steeds meer voor een kamer. Gemiddeld kostte een kamer in 2012 nog 415 euro, het afgelopen jaar betaalde een student gemiddeld 420 euro, dit is een stijging van 1,2 procent. De stijging van de huur verschilt per stad. In Maastricht en Utrecht steeg de huur met 4,6 procent, terwijl dit in Groningen, Rotterdam en Tilburg juist daalde. Dit blijkt uit de jaarcijfers van kamernet.

De huur gaat wel omhoog, maar er komen ook steeds meer kamers bij. In 2013 werden er 147.532 kamers aangeboden in heel Nederland, dat is ruim 12,7 procent meer dan het jaar 2012. Er kwam vooral meer woonruimtes bij in Amsterdam en Tilburg. In Amsterdam steeg het aantal woonruimten met 18,9 procent en in Tilburg zelfs met 20,3 procent. Dit wil niet zeggen dat er nu genoeg kamers zijn. Dat er meer kamers bijkomen is natuurlijk positief, maar uit cijfers blijkt dat er nog 10.000 extra kamers nodig zijn.

Een reden voor de prijsstijging van de kamers is omdat er een chronisch tekort is. In steden waar het grootste tekort is, zijn de prijzen het hoogst. Tegenwoordig verhuren veel huisbazen kleine zolderkamers tegen woekerprijzen. Het LSVb roept daarom woningcorporaties op om leegstaande panden om te bouwen en vooral betaalbare kamers te realiseren.

Spits