Studenten in de schulden door het kabinet

Door Dilesh Nandlal - 3 Juni 2014 17:19 - 10321 vertoningen

Na jaren van onderhandelen, debatteren en flink protesteren is het er toch van gekomen. Het kabinet wilt de basisbeurs na ruim 30 jaar naar alle waarschijnlijkheid afschaffen. Na de zomer van 2015 kunnen studenten doei doei zeggen tegen stufi en hallo tegen het levenslang lenen!

Minister Jet Bussemaker van onderwijs bereikte vorige week een akkoord met PvdA, VVD, D66 en GroenLinks over de invoering van een leenstelsel voor studenten. De basisbeurs, dat nu een gift is, zal per 1 september 2015 verdwijnen. De invoering van het leenstelsel werd eerder al een jaar uitgesteld, omdat er niet voldoende steun was. Nu wilt het kabinet het leenstelsel toch gaan doorvoeren. Studenten mogen geld gaan lenen, maar we kennen allemaal de reclames: “Geld lenen kost geld.”

Het kabinet kan wel in Den Haag gaan roepen dat ze de basisbeurs willen afschaffen, maar de gevolgen hiervan zijn groot voor aankomende studenten. Studentenorganisaties schatten dat een studie 12.000 tot 15.000 euro extra zal gaan kosten.

Stageplaza deed op basis van de cijfers van het Nibud Studenten Onderzoek 2012 een calculatie naar de kosten voor studenten. Studenten die een uitwonende 4-jarige hbo opleiding gaan volgen zullen tussen de 60.000 en 63.000 euro kwijt zijn, hierin zijn de studiekosten, huurkosten, kosten voor levensonderhoud en verzekeringen meegenomen. Maar wat nou als je eerst een mbo opleiding volgt en daarna nog een hbo opleiding wilt doen? Dan ben je al gauw het dubbele kwijt. Dan is het nog maar de vraag of reizen met het OV gratis blijft.

Met zulke hoge studiekosten zal het afnemen van de kennis in onze ‘kenniseconomie’ een logisch gevolg zijn. Studenten zullen dichterbij huis gaan studeren en minder lang doorstuderen om kosten te besparen. Stel je komt tijdens het eerste jaar erachter dat de opleiding toch niet bij je past, dan zal je nog eens goed na moeten denken of het financieel realistisch is om te switchen van opleiding. Ieder jaar dat je langer studeert tikt er weer zo’n 18.000 euro op de teller erbij.

Studentenorganisaties verwachten dat de mogelijkheid bestaat dat studenten meer dan 40 jaar bezig zijn met het afbetalen van hun studieschuld. Met een torenhoge studieschuld wordt het sparen voor de studie van je kinderen een stuk lastiger en een hypotheek kun je al helemaal vergeten.

De LSVB (Landelijke Studenten Vakbond) begon op 28 mei uit protest een petitie. Op dit moment is de online petitie door ruim 17.500 mensen ondertekend. Stageplaza roept iedereen op om deze petitie te tekenen.