Sterke toename in vraag naar HBO stagiairs

Door Rob Kriegsman - 20 Augustus 2014 09:37 - 8084 vertoningen

Uit het Nationaal Stage Onderzoek wat door Stageplaza is uitgevoerd onder 444 bedrijven, blijkt dat er vanuit bedrijven een enorme toename is in de vraag naar HBO stagiairs. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 20% van de ondervraagde bedrijven die vorig jaar maximaal drie stagiairs in dienst hadden, momenteel meer dan tien stageplaatsen heeft openstaan. Stageplaza bevestigt dat er dit jaar een toenemende vraag is naar HBO stagiairs voor een meewerkstage of het uitvoeren van een afstudeeronderzoek.

Steeds meer bedrijven maken voor het werven van een stagiair gebruik van een vacaturesite of bemiddelingsbureau. Bijna 60% van de ondervraagde bedrijven maakt gebruik van een vacaturesite als Stageplaza voor het werven van een stagair. Het werven van een stagiair via een bemiddelingsbureau waarbij de werving & selectie naar een geschikte kandidaat geheel uit handen wordt gegeven is met 10% ook in opkomst.

Uit het onderzoek, dat gepubliceerd staat op Nationaalstageonderzoek.nl, blijkt ook dat bedrijven uitsluitend op zoek zijn naar stagiairs die een stage moeten lopen van minimaal 4 maanden. De studenten die vanuit hun opleiding een stage moeten lopen van 10 weken, hebben aanzienlijk meer moeite met het vinden van een geschikte stage.

De grootste stageperiode start in september, gevolgd door de periode januari/februari. Omdat 80% van de studenten begin augustus al voorzien is van een stage voor september, tegenover 45% van de bedrijven die al voorzien zijn van een stagiair, raadt Rob Kriegsman, directeur van Stageplaza, bedrijven aan om niet te lang te wachten met het werven van een stagiair, zodat ze de boot niet missen.