‘’Je droombaan komt je niet halen. Daar moet je voor werken en met een stage ben je al dichterbij''

Door Amber Ebens - 16 Maart 2017 08:47 - 2227 vertoningen

Een stage bij de krant of een stage bij een regionale televisiezender. Je kunt mij op dit moment blij maken met bijna alles, want ik mag nog lang geen stage lopen en daar baal ik van!

Als derdejaars studente Journalistiek loopt mijn studie nog steeds niet helemaal op rolletjes. In mijn eerste jaar waren de omstandigheden niet op en top om mijn propedeuse te halen. Dat is niet erg, dan probeer je het in je tweede jaar gewoon nog een keer, met in ieder geval je bindend studieadvies op zak. Ook in mijn tweede jaar lukte het maar niet, maar de studie is zo ontzettend leuk. Ik mocht blijven en nu wacht ik al meer dan een halfjaar op de herkansing. En ik kan je zeggen dat ik nog nooit zo graag een toets heb willen herkansen. Ik kan letterlijk niet wachten! Het heeft haast!

Het is in mijn studie verplicht om twee stages te volgen. In de eerste twee jaar van mijn studie heb ik de basisvaardigheden van het vak onder de knie gekregen en het was al vrij snel duidelijk dat ik in de televisiewereld terecht wilde komen. Mijn droom: werken bij het Jeugdjournaal. En ja, daar kom je niet zomaar. Daar heb je wilskracht en vooral ook ervaring voor nodig. En wat is een betere manier om aan ervaring te komen? Juist, door een stage te lopen. Maar doordat ik mijn propedeuse nog niet hebt gehaald, voldoe ik nog niet aan de ingangseisen en laat die ervaring nog even op zich wachten.

Ik heb een tijdje zitten balen van mijn studievertraging. Het besef komt ook altijd nog wat harder aan als je een vette stage voorbij ziet komen, waar al je vrienden je dan in taggen op Facebook. “Dit is nou echt wat voor jou, Karlijn!”. Ja klopt, als ik stage zou kunnen lopen misschien… Na een tijdje balen was ik dat ook wel weer beu. Ik wilde wat gaan doen in plaats van wachten. Die ervaring die nodig is kan ik misschien ook via een andere weg verkrijgen. Via via kwam ik terecht bij een onderzoek voor Hogeschool Utrecht en Hogeschool Rotterdam over social media. Het onderzoek, The Network is the Message, was op zoek naar een content manager. De functie leek mij wel wat, maar het zou een uitdaging worden. Ik wist namelijk niet zeker of ik dit wel aankon.

Inmiddels werk ik al vier maanden voor het onderzoek en het bevalt me heel erg. Ik heb ontzettend veel verantwoordelijkheid gekregen en al veel mogen leren. Nu loop ik dus toch nog een soort van stage, totdat ik echt stage mag lopen. Twijfel niet of je wel ‘goed genoeg’ bent voor de stage die je altijd al hebt willen lopen en schroom niet om wat af te solliciteren als je een studievrije periode moet overbruggen. Je droombaan komt je namelijk niet halen. Daar moet je voor werken en met een stage ben je al een stuk dichterbij!

Karlijn Boddeüs, derdejaars studente Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

article.title