''We willen dat mensen geen koffie meer nodig hebben en dit gebruiken als beter alternatief.''

Door Amber Ebens - 22 Maart 2017 08:54 - 2503 vertoningen

Wij spraken Wimme Klaver, founder van StudyBuddy, over het ontstaan van StudyBuddy en de effecten die de pil kan hebben. Want hoe doe je dat nou, een pil ontwikkelen die je concentratie bevordert?

Het ontstaan van StudyBuddy
Het idee van StudyBuddy kwam voort uit de film Limitless. Een man in deze film heeft niks van zijn leven gemaakt en krijgt een pil waardoor hij 100% van zijn hersencapaciteit kan gebruiken. Hij wordt super slim, kan alles en wordt opeens heel succesvol. Maar hij krijgt wel nare bijwerkingen van deze pil en gaat bijna dood. Wimme zat met zijn huisgenoot in de trein. ‘’Zou het niet cool zijn als er stoffen bestaan die je hersencapaciteit beter maken, net zoals in de film, maar dan zonder de nare bijwerkingen?’’ Van het een kwam het ander. Wimme en zijn huisgenoten deden onderzoek en bestelden online verschillende voedingssupplementen. Zij merken door deze stoffen dat het studeren bij hen beter ging. ‘’Ik weet zelf niet veel van die stoffen dus we hebben veel hulp ingeschakeld. We begonnen StudyBuddy met zijn drieën en eentje daarvan studeerde geneeskunde, dus die wist er wel meer vanaf. Maar het is wel een aparte niche, dus we hebben veel gepraat met experts op het gebied van voedingssupplementen voor je hersenen. Daarnaast heeft ook een klinisch farmacoloog ons erg geholpen.’’ Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de stoffen die worden gebruikt in StudyBuddy. De bevindingen hiervan zijn op de site te vinden.

Achtergrond Wimme
Wimme is 1,5 jaar terug afgestudeerd en heeft organisatiepsychologie gedaan. In zijn studie was hij voornamelijk bezig met de bevlogenheid van werknemers. Dus hoe zorg je ervoor dat de werknemers gemotiveerd en productief zijn. In zijn master heeft hij 7 maanden stage gelopen bij de ING. ‘’Ik wist dat ik wilde ondernemen dus ik dacht ik loop stage bij een grote organisatie zodat ik zie hoe het daar eraan toe gaat.’’ Wimme zat in het team wat stagiairs aannam, dus hij heeft geholpen met de werving van de trainees en organiseerde verschillende dingen voor hen. Ook heeft hij een training opgezet voor iedereen binnen de ING. Deze training ging over sneltoetsen op je computer omdat alles drie keer zo lang duurt als je het met je muis doet. Hij kreeg hier veel positieve reacties op. Voordat Wimme bij de ING zijn stage had gelopen, had hij al een ander bedrijf, genaamd Career Kickstart. Deze site biedt afgestudeerde studenten een sollicitatietraining aan. De site bestaat nog, maar hij steekt er geen energie meer in om het te laten groeien.

‘’Er is nooit echt een moment geweest van nu wil ik ondernemen, dit is gewoon langzaam zo gegroeid.’’

Het bedrijf
Wimme startte StudyBuddy met twee andere huisgenoten: een geneeskunde en een commerciële economie student. De huisgenoot die geneeskunde studeerde kwam erachter dat hij dokter wilde worden en geen ondernemer. Inmiddels bestaat StudyBuddy nu nog uit twee founders en drie werknemers. ‘’In het begin verstuurden we alle pakjes nog vanuit ons studentenhuis, maar nu is het overgenomen door PostNL.’’

Doel
StudyBuddy richt zich voornamelijk op studenten tussen de 18 en 23 jaar. Niet alleen studenten, maar ook werkenden gebruiken het product. Zij hebben laten weten dat zij dit beter vinden werken dan bijvoorbeeld een bakje koffie. Veel werkenden die een avondstudie volgen gebruiken deze pil. Zij vinden het lastig om zich nog te concentreren wanneer zij uit werk komen en met het gebruik van StudyBuddy gaat dit een stuk beter. Door de naam trekt het product vooral studenten aan, maar misschien komt er binnenkort ook iets op de markt speciaal voor professionals. StudyBuddy geeft vooral even een boost maar professionals nemen liever ’s ochtends een keer iets in, in plaats van paar keer op een dag. ‘’We willen ervoor zorgen dat studenten en werkenden mensen meer bevlogen zijn in hun werk en productiever zijn. Hierdoor hebben zij er meer plezier in en wordt het voor de studenten makkelijker om te studeren. Als je meer mentale energie hebt, kan je ook beter studeren.’’ Het idee van StudyBuddy ontstond in december 2013 en het eerste product werd in mei 2015 gelanceerd. Inmiddels staat de derde variant het product sinds maart 2017 online. Het ontwikkelen van het product is de belangrijkste activiteit in het bedrijf. StudyBuddy ligt inmiddels ook in de Spar op universiteitsterreinen. In Utrecht was het al snel uitverkocht. ‘’We merken dat het misschien beter gaat werken als we een kleinere versie van ongeveer 3 capsules verkopen. Studenten kunnen dan dit pakje meenemen in plaats van een bakje koffie.’’

Het product
Wimme zelf heeft in zijn studententijd eenmalig Ritalin gebruikt. ‘’Ik heb het niet uitgebreid getest, maar ik vond het niet fijn. Het had effect op mijn stemming en ik had toch het idee dat het een soort medicijn is.’’ In Ritalin zit een stof die niet in de natuur voor komt en dus kunstmatig is gemaakt, waardoor je bijwerkingen kan krijgen. In StudyBuddy zitten stoffen in die allemaal online verkrijgbaar zijn als voedingssupplement en die in de natuur voorkomen. Ze zijn allemaal volkomen veilig en hebben geen kans op bijwerkingen. ‘’We willen dat studenten minder Ritalin gebruiken want er zijn veel studenten die geen ADHD hebben en dit wel gebruiken.’’ Effecten op de lange termijn van het gebruik van deze pil zijn niet bekend. ‘’Het is hetzelfde als een broodje met kaas of salami, dit wordt niet onderzocht omdat iedereen weet dat dit geen nadelige effecten heeft op de lange termijn. Hetzelfde geldt voor StudyBuddy, het bevat allemaal natuurlijke ingrediënten dus kan je zeker aannemen dat een onderzoek ook niets zal opleveren.’’

Of het verslavend werkt? Nee, antwoordt Wimme. ‘’Ik gebruik dit product nu voor langere tijd en ik word er niet afhankelijk van, ik zie het meer als een extra boost.’’ Er zit wel cafeïne in het product, dit zou ergens verslavend kunnen werken. Maar per capsule zit er de hoeveelheid cafeïne in van een halve kop koffie, dit is zo weinig dat je er niet afhankelijk van kan worden. ‘’We willen dat mensen geen koffie of energiedrankjes meer nodig hebben en dit gebruiken als beter alternatief.’’

Placebo-effect
Er zijn mensen die denken dat dit product alleen werkt door het placebo-effect. Wimme verwijst deze mensen door naar de website. ‘’Bij alles wat je doet is er een placebo-effect. Dus als je denkt dat het niet gaat werken heb je dat placebo effect niet en word je misschien afgeleid omdat je steeds denkt dat het niet gaat werken. Maar als je op onze site kijkt, zie je dat er buiten de placebo om daadwerkelijke effecten zijn aangetoond door verschillende wetenschappelijke onderzoeken, dit staat dus vast.’’

StudentsInc
StudyBuddy is aangesloten bij StudentsInc.. Dit is een community voor jonge ondernemers die beschikking krijgen over een werkplek en een netwerk van coaches, ondernemers en investeerders. StudyBuddy is in februari 2015 ingeschreven bij Kamer van Koophandel, in mei online gegaan en in september aangesloten bij StudentsInc. ‘’Hier lopen coaches en ondernemers rond met kennis die je kunnen helpen. Er zit een heel netwerk omheen. Als wij in een apart kantoor hadden gezeten waren we niet zo erg gegroeid als dat we nu waren. Dus je kan zeker zeggen dat StudentsInc. ons bedrijf heeft geholpen.’’

Product testen
Natuurlijk moesten wij als Stageplaza-team ook deze pil gaan testen. Hieronder staan onze ervaringen over het gebruik van deze pil:

Jochem (marketing- en communicatiemanager): “Ik ben bezig geweest met het overzetten van gegevens van het ene bestand naar een ander bestand, dit is werk waar ik normaliter snel bij ben afgeleid. Ik had het idee dat ik geconcentreerder met mijn werk bezig was waardoor deze saaie taak sneller klaar was dan gehoopt.”

Jos (technisch directeur): ‘’Het effect is niet heel sterk, maar ik kreeg wel het gevoel alsof ik in een soort lichte trans raakte. Placebo effect of niet, mijn conclusie is dat het wel degelijk een positief effect heeft op mijn concentratievermogen.’’

Amber (stagiaire marketing en communicatie): ‘’Ik merkte dat mijn concentratie na een aantal uur studeren weg ging, dus besloot de StudyBuddy in te nemen. Na ongeveer drie kwartier zat ik weer met energie aan tafel en kon ik nog een aantal uur met volle focus op mijn schoolwerk doorgaan.’’

article.title