''Eigenlijk doen we wat ons het best lijkt en hopen we dat het goed uitpakt''

Door Amber Ebens - 20 April 2017 08:51 - 1754 vertoningen

Wij spraken Anoek de Jong, vice-directeur van Lucky Decision en eerstejaars studente Small Business en Retail Management, over haar opleiding en het concept van haar bedrijf.

Concept opleiding
Anoek is eerstejaars studente Small Business and Retail Management. Bij deze opleiding word je niet ingedeeld in klassen, maar in companies gebaseerd op je postcode. Dit is gedaan om te zorgen dat je nieuwe contacten legt en om te voorkomen dat er groepjes binnen de company worden gevormd. Je krijgt geen lessen en geen boekenlijst. Als je boeken denkt nodig te hebben, ga je zelf deze boeken erbij zoeken. Maar hoe behaal je dan je studiepunten, zo zonder lessen? Daarop gaf Anoek het volgende antwoord: ‘’Je hebt geen vaste lessen of vakken, je krijgt een map met dingen die je moet volgen om je bedrijf succesvol te krijgen. Je hebt vier fases die je moet doorstaan met je company, elke fase is 5 studiepunten waard. Daarnaast heb je bijvoorbeeld nog portfolio’s, ondernemende prestaties en projecten zoals het opstellen van een onderzoeksrapport of marketingplan.’’

Maar bij een normale studie is er wel veel uitloop, vooral in het eerste jaar. Kan je dan zomaar stoppen met deze studie omdat je toch onderdeel bent van een bedrijf? ‘’Ja zeker. Je begint met 11 man en in de loop van het jaar vallen er mensen af. Je kan je gewoon uitschrijven van de studie.’’

Concept bedrijf
‘’Je begint aan het begin van de opleiding met een brainstormfase. Je gaat met zijn allen in discussie over het product waar je het meest potentie in ziet. Je kijkt niet bij een product of het je een goed gevoel geeft of niet, maar je doet echt een kwalitatief marktonderzoek en schrijft een haalbaarheidsrapportage.’’
Het uiteindelijke product is een kansspel, genaamd Lucky Decision. Op deze manier kan je alledaagse klusjes en opdrachten op een spannende manier verdelen. Zij behalen hun patent door het krijtbord dat zij eronder hebben gezet.

‘’Wanneer je je product bedacht hebt, ga je aandeelhouders verzamelen. Je houdt met hen een aandeelhoudersvergadering en dan leg je je ondernemingsplan voor.’’
Maar dan vraag ik mij toch af, hoe wordt dit product geproduceerd? Is er voldoende vermogen vanuit de aandeelhouders ontvangen?
‘’Het product wordt voor heel goedkoop geproduceerd op een praktijkgerichte school, wij betalen daar alleen voor de moeite die ze erin stoppen. De materialen kopen we in bij een kennis van iemand van onze company. Je moet het slim aanpakken en dan kost het je niet veel.’’

De meeste bestellingen worden verkocht door middel van mond tot mond reclame, bijvoorbeeld door de aanwezigheid op markten. Van beide versies hebben zij een voorraadje liggen, maar je kan er ook voor kiezen om je spel te personaliseren. De voorraad ligt bij de HU in Amersfoort waarin zij hun eigen company gevestigd hebben. Als er een internetbestelling binnenkomt, gooien ze hem zelf daar op de post bij een DHL punt.

Om Lucky Decision onder de aandacht te brengen, staan zij met hun company op markten. Laatst zijn zij ook voor een exchange programma naar Denemarken geweest. In Nederland hebben zij een internationaal businessplan geschreven en deze voerden zij uit in Denemarken. ‘’Als je daar aankomt, zie je allemaal punten waar je geen rekening mee hebt gehouden in je plan. Deze pas je dan daar aan en hier leer je alleen maar van.’’

Naast alle dingen die moeten gebeuren, doet Lucky Decision ook mee aan competities waarmee zij verschillende prijzen hebben gewonnen, zoals de Company Launch Midden-Nederland en Student Company van het jaar.

Taakverdeling
Op de website van Lucky Decision is er een duidelijke taakverdeling te zien. Hoe is deze tot stand gekomen?
‘’Begin het jaar was er een werving en selectie en dan solliciteer je op de functie die je interessant lijkt. Ikzelf ben vice-directeur, ik neem de vergadering bijvoorbeeld over als de directeur niet aanwezig is.’’

Wisselen jullie de taken ook af? Zodat iedereen van elk vakgebied iets meekrijgt?
‘’Eigenlijk niet, alleen de directeur is wel eens gewisseld. Bij een fase afsluiting verwacht iedereen veel meer van de directeur dan dat je zou mogen, waardoor de directeur vervolgens zichzelf tegenkomt. Hierdoor wisselt het directeurschap, maar omdat een fase zo kort is, is de nieuwe directeur eigenlijk de hele fase bezig om de bezigheden van de vorige directeur recht te zetten. Hierdoor is zo’n fase te kort om te laten zien wat je echt kan.’’

Maar hoe runnen jullie een eigen bedrijf? Jullie hebben natuurlijk niet veel ervaring en kennis opgedaan omdat dit jullie eerste studiejaar is.
‘’Eigenlijk doen we wat ons het best lijkt na overleg met elkaar en hopen we dat het goed uitpakt. En als het verkeerd uitpakt, maakt het ook niet uit, daar leer je alleen maar van en krijg je gewoon hulp aangeboden.’’

Je hebt het over hulp, bedoel je hier een docent mee die jullie begeleidt?
‘’Docenten zouden ook altijd kunnen helpen, maar alle companies bij onze opleiding zijn aangesloten bij Jong Ondernemen. Dit is een externe organisatie die aansprakelijk is voor ons en ons altijd kan helpen.’’

Toekomst bedrijf en opleiding
Eind mei zal Lucky Decision worden geliquideerd. ‘’Wij vragen dan aan de aandeelhouders of zij het goed vinden dat wij ermee stoppen, we kopen hen als het ware uit. Je doel is break-even bereiken, maar het liefst wil je nog meer.’’

Zou je niet kunnen doorgaan met het bedrijf? Ik zou het zelf namelijk best lastig vinden om je opgebouwde bedrijf weer op te heffen.
‘’Ja dat is ook zo, maar op een gegeven moment is de markt verzadigd en moet je stoppen. Daarbij ben ik weer toe aan iets nieuws.’’

Vanaf het tweede jaar hoeft Anoek geen eigen bedrijf meer te runnen. Zij gaat als het ware een soort stage lopen voor vijf dagen in de week. ‘’Je zoekt zelf een organisatie uit waarvoor je bijvoorbeeld een marketingplan gaat schrijven. Je kan dit thuis doen, maar je kan ook bij het bedrijf zelf gaan zitten.’’

Dus jullie hebben in de toekomst nog steeds geen lessen?
‘’Nee, je hebt projecten die je uitvoert bij je organisatie en dat is het eigenlijk. Je zou ook alles door elkaar kunnen doen, bijvoorbeeld dat je een project van eind tweede jaar aan het begin doet en andersom. Er zijn wel een paar vaste cursussen die je op school moet volgen, zoals financiën/boekhouden. Verder werk je in de gehele opleiding eigenlijk niet in klassen.’’

Anoek vindt de vrijheid van haar opleiding erg fijn. Ze kan zelf bepalen wat zij doet en als zij vastloopt, zoekt ze een boek online erbij en gaat ze weer verder. ‘’Soms mis ik wel een beetje de structuur, maar ik haal alles zonder deze structuur, dus je zou kunnen zeggen dat ik dit niet nodig heb.’’
Later wil zij ook ondernemen, zelfs nu is ze al bezig om iets kleins naast haar studie op te zetten.
‘’Ik denk wel dat ik later eerst gewoon ergens ga werken om management ervaring op te doen en vermogen op te bouwen, voordat ik ga beginnen met een eigen zaak.’’

article.title