‘’Ik hoorde dat zij met een sleutel bij het sleutelgat zaten, dat ging echt te ver’’

Door Amber Ebens - 1 Mei 2017 12:00 - 1867 vertoningen

Julia Koopman overnachtte één week in een leegstaand winkelpand op Utrecht Centraal. Wij spraken haar over deze week en wat deze ervaring haar allemaal heeft opgeleverd.

Overnachting op Utrecht Centraal
‘’Centraal was jarenlang een grote bouwput en ze wilden iets extra’s doen bij de opening. Er is een ruimte op het station voor alle medewerkers en conducteurs waar ook een douche is en alle andere faciliteiten voor een overnachting zijn ook aanwezig. Er was destijds een leegstaand winkelpand en zo kwamen ze op het idee.’’

Op kamernet werd de kamer aangeboden. Om in aanmerking te komen voor de kamer moest je een motivatiebrief sturen en aangeven hoe jij verslag zou leggen. ‘’Toen ik de advertentie op kamernet zag langs komen dacht ik echt: dit wil ik! Vervolgens ben ik naar Utrecht Centraal gegaan en heb ik daar gefilmd hoe ik alles zou inrichten en hoe ik alles zou aanpakken. Het vloggen beviel hun en daardoor ben ik uitgekozen.’’

Julia haar kamer zat in het pand van de huidige PizzaHut. Zij zat gelukkig net buiten de stationshal waardoor ze iets meer rust had. Maar veel mensen wisten van de overnachting af en wilden een kijkje nemen. Toen ik vroeg of Julia enige onrust heeft ervaren, vertelde Julia het volgende verhaal: ‘’Het pand was goed geïsoleerd, veel mensen vroegen zich af of ik de omroepstem hoorde, maar daar heb ik nooit last van gehad. Ik had wel een deurbel maar die zette ik ‘s nachts uit. Alleen een nacht stonden er allemaal mensen voor de deur te schreeuwen en bonsden zij op de deur. In eerste instantie wilde ik niet kijken want ik was te moe. Maar aan de andere kant dacht ik dat het wel goed zou zijn voor de vlog. Toen ik wilde kijken merkte ik dat ik het toch wel eng vond en stond te trillen. Ik hoorde dat zij met een sleutel bij het sleutelgat zaten, dat ging echt te ver. Dat was het enige moment dat ik het niet zo chill vond, maar verder voelde ik me altijd veilig.’’

Verder is Julia de hele week op het station gebleven. De eerste avond organiseerde zij een housewarming, maar hier zaten wel regels aan verbonden. ‘’Ik mocht maar maximaal 17 mensen uitnodigen, dus het was veel werk om allemaal uit te zoeken wie ik kon uitnodigen. En ohja, Smullers bezorgde de hapjes, want zij waren mijn buren. Dat was heel grappig.’’

Julia heeft ook een dagje meegelopen met de conducteur. ‘’Ik mocht zelf zo’n pakje aan en kaartjes controleren, dat was heel leuk. Ook ben ik een keer een ochtend mee geweest met de schoonmaakploeg op Utrecht Centraal, dat was echt een schat van een man die me meenam.’’

In de week op Utrecht Centraal was Julia ook bezig met het vloggen en het monteren van de filmpjes, want elke dag plaatste zij een vlog online. ‘’Het vloggen was de deal in ruil voor de kamer. Het monteren van de filmpjes kostte mij ook veel tijd. Dus dit nam dagelijks ook een aantal uur in beslag.’’

‘’Verder kwamen er overdag veel mensen kijken, zoals de burgemeester van Utrecht en de media. ’s Avonds vond ik het soms wel even lekker om rustig aan te doen. Daarom heb ik ook een keer een spelletjes avond georganiseerd, dit was wel spannend want ik wist niet of er mensen überhaupt zouden opdagen.’’

Of Julia ook schaamteloos met haar badjas over de stationshal liep? Ja zeker. ‘’Er is voor de conducteurs een ruimte om te douchen. De overnachting had die week veel aandacht getrokken in het nieuws, dus veel mensen wisten er vanaf. Ik ben gewoon in mijn badjas over centraal gaan lopen en hoorde dan ook mensen zeggen ‘’Oh dat is dat meisje van de overnachting!’’ dat was wel erg grappig.’’

NS-vlogger
Voor de week op Utrecht Centraal, vlogde Julia voor de medewerkers van de Albert Heijn, waar zij destijds werkte. Inmiddels is Julia vlogger bij de NS. ‘’Op centraal heb ik iedere dag een vlog geplaatst en aan het einde van de week was ik een beetje sip dat het voorbij was omdat het zo leuk was. Dus toen ben ik een samenwerking met de NS aangegaan omdat de vlogs hen goed bevielen en ik het erg leuk vond.’’

Zij plaatst ongeveer een keer per maand een vlog voor de NS. Zij gaat dan bijvoorbeeld naar bestemmingen die leuk zijn of plekken waar veel mensen naar toe gaan.

Hema-folder
‘’Vroeger leek het me altijd heel leuk om op de Hema folder te staan. Dit komt denk ik doordat mijn oom en neef samen erop hebben gestaan, dus ik wist dat dit mogelijk was. Uiteindelijk heb ik zelf foto’s gemaakt en de cover van de folder gemaakt. Als veel mensen de cover op social media gaan liken en delen dan moet het bedrijf eigenlijk wel reageren.’’ En dit was met resultaat: 22 mei komt de folder uit waarin Julia op de cover staat. Er is ook nog een kans dat ze in de etalage komt te hangen, maar dat is nog niet zeker.

Studie en stages
Julia is tweedejaars studente van de opleiding eventmarketing op het Rijnijssel in Arnhem. ‘’Stages vind ik echt super tof, het schoolse bevalt mij nooit zo, maar het MBO is gelukkig wel wat meer praktijkgericht en duurt maar drie jaar.’’ Zoals het er nu naar uitziet gaat Julia na haar studie meteen werken. Ze vindt alles met beeld en presenteren erg leuk, daar wil zij zich nu op gaan focussen en laat zij de evenementen kant voor nu even achterwege.

Ze heeft op de middelbare school stage gelopen van 2 weken. Dit was bij een documentaire maker in Amsterdam en is haar erg goed bevallen. Dit jaar heeft zij een halfjaar stage gelopen bij het Koelhuis, dit is een evenementen organisatie. ‘’Ik vind de evenementenkant nog steeds wel leuk, maar vind andere dingen leuker waar ik meer enthousiast van wordt. Daar ligt mijn focus nu op.’’

Volgend schooljaar moet zij nog een stage lopen van 5 maanden. Hiervoor heeft zij de lat hoger gelegd want ze wil echt een toffe stage. Doordat ze veel in het nieuws is geweest met de overnachting op Utrecht Centraal en de Hema-folder, heeft zij al een aantal opties van bedrijven open staan.

article.title