‘’Een stage geeft je andere inzichten en dat helpt met het maken van toekomstkeuzes’’

Door Amber Ebens - 10 Mei 2017 08:46 - 1730 vertoningen

Stage lopen, bij de meeste studies krijg je maar één kans, maar bij mijn studie krijg je er wel vier. Het is ontzettend leuk om alles wat je op school leert meteen in praktijk toe te kunnen passen en dat is ook precies wat ik bij mijn studie mag doen!

Eerst zal ik wat meer over mijn studie vertellen. Ik zit nu aan het einde van het tweede jaar Business Management. Bij Business Management loop je vanaf het tweede jaar, drie dagen per week stage en ga je twee dagen per week naar school. Ook het derde jaar van de studie ziet er zo uit. Elk half jaar start er een nieuwe stage, wat ervoor zorgt dat je aan het einde van de studie vier stages gelopen hebt. Voor een hbo-studie is dat dus heel veel. De kans om vier stages te lopen is heel fijn, want na deze studie heb je al werkervaring bij vier MKB-bedrijven en dit zorgt voor een super goed CV!

Voordat je gaat studeren, staat altijd de vraag wat je worden wil centraal zodat je tijdens je studie je daarop kunt focussen. Op het moment dat ik ging studeren wist ik echter nog steeds niet wat ik worden wilde, want ik vind heel veel dingen leuk. Dus was mijn studie de perfecte keuze, je wordt namelijk in plaats van in de diepte, in de breedte opgeleid. Van de hele bedrijfsvoering krijg je wat mee, een directe keuze wat ik worden wilde heb ik dus nog steeds niet gemaakt. En door middel van de stages, kan ik gaan uitvinden wat ik nou het allerleukst vind, maar ook wat ik niet leuk vind. Wat dat betreft zijn stages ideaal. Ik heb nu bijna twee stages gelopen en soms worden je verwachtingen van een vakgebied waargemaakt, maar soms vallen deze verwachtingen ook zwaar tegen.

Over verwachtingen gesproken, op dit moment loop ik een marketingstage bij Your Ticket Provider. Your Ticket provider regelt de kaartverkoop van allerlei evenementen en festivals. Wat altijd mijn interesse al trok was een marketing stage en de evenementenwereld. Op dit moment heb ik dus de perfecte combinatie! Maar klopten mijn verwachtingen dan ook? Ik ben heel blij, want mijn verwachtingen zijn zeker niet tegengevallen. Ik vind mijn werkzaamheden zo leuk dat ik geen moment op de klok hoef te kijken, want een dag vliegt voorbij. Bij mijn eerste stage was dat heel anders. Ik kreeg bijna geen werkzaamheden en ik moest er maar naar blijven vragen. Ik verveelde me daar juist zo erg dat een minuut wel een uur kon lijken. Dus ook zijn mijn verwachtingen weleens tegen gevallen. Een stage geeft je andere inzichten en dat helpt met het maken van toekomstkeuzes.

Ik heb tot nu toe een aantal dingen geleerd die ik graag mee wil geven. Een van die dingen is dat er soms dingen gebeuren die voor jou als stagiair minder leuk zijn. Soms komt het voor dat het bedrijf waar je stage loopt denkt dat ze alles kunnen maken, omdat je stagiair bent. Het is super belangrijk dat je dan wel voor jezelf op komt. Ik vind dat ook heel eng, maar ik denk dat je van die ervaringen het meeste leert. In het werkleven gebeuren er namelijk altijd weleens dingen waar jij het niet mee eens bent. Hoe handig is het dan dat je al voor jezelf hebt leren opkomen tijdens je stage?

Verder kreeg ik tijdens mijn eerste stage de tip mee dat je soms wel een beetje mag bluffen over wat je allemaal kunt. Zoek naar de uitdaging. Zo krijg je meer verantwoordelijkheden en kun je het maximale uit je stage halen!

Je leert dus niet alleen school gerelateerde dingen op stage, maar je ontwikkelt ook jezelf. Dit neemt niemand van je af en kun je altijd toepassen in de toekomst!

Sharon van Cleef, tweedejaars studente Business Management, Hogeschool Utrecht.

article.title