''Uiteindelijk zijn er twee gewonden en twee doden gevallen.’’

Door Amber Ebens - 1 Juni 2017 13:19 - 1373 vertoningen

Het zal je maar gebeuren, in je laatste twee weken van je stageperiode in Mexico wordt er in de rondte geschoten. Het overkwam derdejaars studente Kootje Dijkstra. Hieronder lezen wij haar ervaring over haar stage in Mexico en de gebeurtenis aan het einde van haar stageperiode.

Kootje Dijkstra is derdejaars studente International Business and Languages aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Voor het eerste semester van haar derde studiejaar moest zij stage gaan lopen en wat is nou leuker dan je stage in het buitenland lopen?

Kootje keek vooral voor stages binnen Europa maar kwam toen in contact met een ander meisje van dezelfde opleiding alleen dan in Breda. Zij bood aan dat Kootje haar stage kon overnemen, maar dit was wel gevestigd in Mexico.

β€˜β€™Ik had nog helemaal niet gekeken naar stages buiten Europa, maar toen ik Mexico hoorde vond ik dat ook wel vet. Binnen twee uur had ik het contract getekend.’’

Deze stageplek kwam echt op haar pad en heeft zij kunnen regelen zonder ook maar enige hulp vanuit school.

Kootje heeft vijf maanden stage gelopen voor een marketingbedrijf wat gevestigd was in Calcun. Zij moest hier voornamelijk blogs schrijven en de website bijhouden.

Maar blogs schrijven? Mocht dit dan wel in het Engels?
β€˜β€™Nee, alles was in het Spaans. Ik heb in mijn opleiding twee jaar Spaans gehad dus ik maakte mij er niet zo druk om. Daarnaast had ik ook Mexicaanse huisgenoten die mij erg hielpen met de taal.’’

Je hebt het over Mexicaanse huisgenoten, heb je het naar je zin met gehad met hen? Of vormde de taal een barrière?
β€˜β€™Nee, ik heb het enorm naar mijn zin gehad. Mijn huisgenoten waren hele leuke meiden. Wel waren zij ouder en werkten zij al, dus in de weekenden trok ik er zelf op uit want zij hadden allemaal hun eigen dingen.’’

Ondanks dat Kootje in een heel vreemd land stage liep, heeft zij nooit last gehad van heimwee. β€˜β€™Je hebt Whatsapp en genoeg andere kanalen waarmee ik in contact kan blijven met Nederland, dus dat ging allemaal wel prima.’’

In januari verscheen Kootje in het nieuws bij RTL Nieuws, want er was een schietpartij in Mexico gaande. Wat is er precies gebeurd? β€˜β€™Er was een drugsbaas opgepakt en daarvoor kwam in mijn een na laatste week een motorbende in opstand. Zij hebben bij hotels en supermarkten in de rondte geschoten. Uiteindelijk zijn er twee gewonden en twee doden gevallen.’’

Heb je hier veel van meegekregen? Want ik begreep dat je stagebedrijf hier in de buurt zat?
β€˜β€™Ja zeker, mijn stagebedrijf was in die straat gevestigd waar het allemaal gebeurde. Wij hebben code rood gekregen dus wij moesten twee dagen binnen blijven. Toen dit voorbij was, was eigenlijk alles weer normaal en hadden we nergens last van.’’

Ondanks dat Kootje code rood kreeg, heeft zij geen moment getwijfeld of dat zij haar stage eerder zou beΓ«indigen en naar huis zou gaan. β€˜β€™Mijn ouders waren wel in de stress, maar binnen ons huis en eigenlijk ook op straat was het de dagen daarna gewoon rustig. Ik was verder niet heel bang.’’

Heb je nog tips voor studenten die in het buitenland stage willen lopen?
β€˜β€™Je moet niet bang zijn en gewoon gaan. Maak je er niet druk om dat je geen mensen daar kent of dat je de taal niet spreekt. Ga erop uit en laat het allemaal op je afkomen.’’

article.title