Wij spraken Cecile Collin, uitgeroepen tot meest Inspirerende Student van Nijmegen 2017

Door Hamid Tahir, Jochem Smeets - 8 Oktober 2018 14:33 - 0 vertoningen

Cecile Collin, een student die in een ongelukkige toestand terecht kwam, wist haar negatieve situatie om te zetten in positiviteit. Dit leverde haar uiteindelijk de titel Meest Inspirerende Student Nijmegen van 2017 op. Wij spraken Cecile over haar opleiding, stage-ervaring en haar tegenslagen tijdens de studie.

Cecile studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ‘’Ik heb de Bachelor Nederlands gedaan en een ook nog een uitstapje gemaakt naar Frans, dus mijn hele studieloopbaan is ook wat ingewikkeld’’. Cecile zit nu in het zesde en tevens laatste jaar van haar studie. Op de vraag wat haar toekomstige droombaan is: ‘’Het lijkt mij tof om bij de Europese Unie te werken of iets dergelijks’’. Naast haar studie heeft ze zich veel ingezet in de medezeggenschap. ‘’Ik zet mij in omdat ik de positie van studenten wil verbeteren, met name voor de studenten met psychische problemen’’.

Cecile heeft ervaring in de praktijk opgedaan tijdens haar stage bij De Nieuwe Oost Wintertuin.  De Nieuwe Oost is een literair productiehuis in Oost-Nederland. Het is een bedrijf dat een plek aanbiedt waar mag worden geëxperimenteerd met literatuur en een platform waar schrijvers, maar ook andere kunstenaars zoals muzikanten en choreografen elkaar kunnen ontmoeten. Cecile heeft haar stage als een leerzame periode ervaren en heeft alleen maar positieve woorden hierover. ‘’Een geweldige stage!’’.

Toch was de stageperiode een moeilijke tijd voor haar ‘’Het was een pittige periode, dit kwam door het overlijden van een dierbare’’. Dit heeft een zware impact gehad op haar gehele studieloopbaan. ‘’Ik denk dat dit het startschot is geweest voor mijn depressie, waarin ik daarna ben beland’’. Door al deze omstandigheden heeft Cecile er een tijdje eruit gelegen. ‘’Het had niet echt met studie of stage te maken, maar vooral met verschillende omstandigheden op één moment’’. In totaal heeft zij hierdoor een jaar studievertraging opgelopen.

Na een tijdje besefte Cecile zich dat er meer studenten zijn die dit soort problemen hebben en niet iedereen zo goed wordt opgevangen. ‘’Ik heb mijn vrienden en mijn geweldige ouders die alles voor mij doen, maar niet iedereen heeft die luxe’’. Mede hierdoor en de ervaringen die zij heeft opgedaan op gedaan in deze moeilijke periode, heeft zij besloten om de studentenpolitiek in te gaan.

Cecile geeft aan dat veel studenten die persoonlijke problemen hebben, het niet durven uit te spreken. ‘’Door als student met persoonlijke en mentale problemen er in het openbaar over te spreken, wil ik dit uit een taboesfeer halen. Ik wil ook de voorzieningen voor studenten die door (mentale) problemen worden getroffen verbeteren en op die manier opkomen voor deze groep’’.

Voor personen die momenteel hetzelfde doormaken, wilt Cecile meegeven dat je in kleine stapjes moet werken. ‘’Praat met een goede vriend erover, mensen houden vaak dingen voor zichzelf alleen en dan kom je ook niet ver’’. Er zijn veel mensen die je in deze situatie willen helpen of voor je op willen komen, maar dan moet je er wel over praten.  ‘’Er wordt meer om je gegeven dan je denkt’’.

Al met al hebben deze gebeurtenissen mede tot de volgende prijs geleid: Meest Inspirerende Student van Nijmegen 2017. Cecile was verrast dat zij gekozen werd. Zij was bekend met het feit dat een goede vriend haar had opgegeven, maar had nooit gedacht dat ze daadwerkelijk zou winnen. ‘’Ik was verrast, vooral omdat iemand anders uit mijn studentenpartij ook was genomineerd, voor mij persoonlijk was diegene ook heel inspirerend’’.

Achteraf denkt Cecile dat ze haar studie misschien anders had moeten aanpakken. Ze geeft aan dat zij vroeger bang was om een herkansing te maken, nu denkt zij daar anders over. ‘’Je mag gewoon op je bek gaan, het kan allemaal gewoon niet in een keer goed gaan’’. Ze wilt als tip meegeven dat het niet erg is om fouten te maken, je bent best wel op jezelf aangewezen en dan mag dat. ‘’Nu heb ik geaccepteerd dat ik fouten mag maken, dat heeft mij zoveel lucht gegeven, dat maakt het doorgaan wel makkelijker’’.