Wij spraken Neslihan Çelikel, uitgeroepen tot Student van het Jaar 2018 ROC Midden Nederland

Door Hamid Tahir, Jochem Smeets - 8 November 2018 09:26 - 0 vertoningen

Neslihan studeert Onderwijsassistent op het ROC Midden Nederland. ‘’Ik heb altijd al in het onderwijs willen werken. Deze opleiding was daar het juiste begin voor’’. Momenteel zit zij in het derde en tevens laatste jaar van haar studie. Neslihan is zeer te spreken over haar opleiding. ‘’Ik leer veel over de basisvaardigheden die je moet bezitten en je hebt veel interactie met medestudenten waar je veel van leert’’. Na haar MBO opleiding wil zij doorstuderen op het HBO aan de PABO lerarenopleiding. 

Naast haar studie zit zij sinds kort in de landelijke MBO verkiezingen om ambassadeur te worden voor het MBO. Neslihan heeft ook een tijdje in de jongerenpolitiek gezeten, helaas is zij daar nu mee gestopt. ‘’Ik moest prioriteiten stellen’’.  Als bijbaan werkt zij bij de Nike store in Utrecht, daarnaast is zij ook basketbalscheidsrechter. ‘’Ik fluit voor de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en de landelijke competitie’’. En dat allemaal naast haar studie.

Neslihan heeft ervaring in de praktijk opgedaan tijdens haar stage op de 3e van der Huchtschool in Soest, dit is een regulier basisonderwijs. Vervolgens heeft zij stage gelopen bij STIP VSO, dit is een speciaal voortgezet onderwijs. ‘’Ik heb vorig jaar op afdeling paars stage gelopen, dit zijn leerlingen die gedragsproblemen hebben in combinatie met ADHD, Autisme, leerproblemen en worden uitgestroomd op arbeid’’. Neslihan heeft haar stage als een leerzame periode ervaren en heeft alleen maar positieve woorden hierover. ‘’Omdat ik het vorig jaar zo leuk en leerzaam vond, heb ik besloten om mijn examenjaar ook stage te lopen bij  STIP VSO’’.

Na haar eerste ervaring op het basisonderwijs was zij van mening dat ze meer uitdaging zocht.
‘’Ik ben iemand die bezig wil zijn en niet in de klas wil zitten en helpen wanneer het nodig is. Dat is de reden geweest dat ik gekozen heb voor STIP’’. Neslihan is vooral bezig met het ondersteunen van de leerkrachten en begeleiden van kinderen, ze wilt niet afwachten maar proactief te werk gaan en veel leren. ‘’Ik ben ervan overtuigd dat je meer leert en ervaring opdoet door te doen’’.

Neslihan is veel betrokken het onderwijsprogramma, haar medestudenten en haar stagebedrijf, dit heeft tot de volgende prijs geleid: Student van het Jaar 2018 van ROC Midden Nederland. Zij was zeer verrast dat zij gekozen werd. ‘Het is al een leuke ervaring om het hele traject tot aan het gala mee te maken omdat je gekozen bent als uitblinker van je eigen college, maar om het ook daadwerkelijk te worden is bijzonder’’. Neslihan beschrijft deze prijs als één van haar mooiste studieprestaties van de afgelopen jaren. ‘’Het is echt een geweldig gevoel, ik ben er echt heel trots op’’.

Als droombaan wilt Neslihan docent Engels of Maatschappijleer worden. ‘’Ik vind het leuk om voor de klas te staan, het geeft me een boost als ik anderen help en dingen leer die ze nog niet wisten’’. Zij geeft aan dat het haar een prettig gevoel geeft om een band te creëren met elke leerling, zo draagt zij een steentje bij aan de ontwikkeling van elk kind dat zij les geeft. ‘’Het maakt me trotst als ze iets doen of zeggen wat ze van mij hebben geleerd”. Haar grote voorbeeld is haar docent Daan van Riet. ‘’Hij heeft strenge regels die een positieve invloed hebben op de studenten’’. Dit komt met name doordat hij goed is in het aanbieden van verschillende soorten werkvormen tijdens de lessen. ‘’Dit is iets waar ik mezelf ook verder in wil ontwikkelen. Hij staat altijd voor je klaar en wilt het beste voor zijn studenten’’.

Terugkijkend op haar studie had Neslihan het één en ander anders aangepakt. Zij geeft aan dat ze in het eerste jaar niet goed begreep hoe het werkte met eindopdrachten. ‘’Dan zit je aan het einde van je periode en hoor je dan dat er een nog eindopdracht ingeleverd moet worden, ga dat maar proberen te maken in een korte tijd zonder het af te raffelen’’. Ze wilt als tip meegeven dat het van belang is dat je een goede planning maakt, zodat je alles op tijd af kan hebben en het beste resultaat neer kan zetten.

Interview Neslihan Çelikel