Hoe maak ik een goede beroeps- en studiekeuze?

Door Jochem Smeets - 13 Augustus 2018 09:17 - 166 vertoningen

Een groot deel van je leven moet je werken, dan kan je er maar beter voor zorgen dat je werk een beetje leuk is. Maar hoe zorg je ervoor dat je een leuke baan vindt? Dat begint bij een goede studiekeuze. Maar ook na je studie valt er nog genoeg te kiezen en zelfs tijdens je werkende leven zal je af toe van baan (moeten) wisselen. Het kunnen maken van een goede studiekeuze en beroepskeuze is dus van groot belang.

Een beroepskeuze en studiekeuze gaat eigenlijk over het beantwoorden van de vraag; Welke beroep past bij mij? Als je weet welk beroep bij je past, kun je een bewuste studiekeuze maken. En als je je werk niet meer leuk vindt of je werk ophoudt te bestaan (bijvoorbeeld door robotisering) moet je weer een nieuw beroep kunnen kiezen

Bij een studie- en beroepskeuze onderzoek je wat voor soort banen bij je persoonlijkheid passen. Doe je werk dat niet bij je past, dan zal je uiteindelijk met tegenzin naar je werk gaan. Ben je bijvoorbeeld verlegen van aard? Ga dan geen werk zoeken waarbij je presentaties moet geven. Werk je graag met je handen en kun je niet goed stilzitten? Zoek dan geen kantoorbaan. Je kan dus beter een beroep zoeken dat bij je persoonlijkheid past. Voor ieder type persoonlijkheid is er in theorie wel een beroep te vinden dat daar goed bij past. Met andere woorden, pas je zelf niet aan, maar vind het beroep dat bij jou past. Je zal dan succesvoller en tevredener zijn.

Doe een beroepskeuzetest

Het maken van een beroepskeuzetest is de manier om te ontdekken welke studies en beroepen bij je passen. Op Jobpersonality staat een gratis beroepskeuzetest die ook uitlegt waarom bepaalde beroepen bij je passen. Bovendien kun je via de beroepenzoeker nog meer passende beroepen en bijbehorende studies vinden.