‘’Ik heb altijd last gehad van uitstelgedrag, maar ik vond een manier om dit aan te pakken’’

John van Balen en Jochem Smeets - 28 September 2018 10:14 - 0 vertoningen

Heleen van het YouTube kanaal Study Vibes stimuleert studenten om met haar mee te studeren om zo het meeste uit hun studie te halen. Heleen heeft op haar kanaal meer dan 25.000 abonnees en doet regelmatig livestreams van wel 8 uur achter elkaar! Hierin laat ze zien hoe ze studeert. Wij spraken Heleen over haar opleiding, stage-ervaring en natuurlijk haar YouTube kanaal.

Opleiding

Heleen studeert ingenieurs wetenschappen in de chemie aan de universiteit van Antwerpen. ‘’Ik doe een master opleiding om ingenieur te worden en dat in de chemie. We hebben heel veel wiskundige en wetenschappelijke vakken, toegespitst op de chemische industrie.’’ Heleen zit nu in het vierde en tevens laatste jaar van de master, hierna wil ze misschien nog een master gaan doen aan de Universiteit van Amsterdam. ‘’Ik heb de laatste tijd vaak zitten denken om na mijn huidige master een master in forensische wetenschappen te gaan doen. Om uiteindelijk forensisch onderzoeker te worden.’’

Stage

Heleen heeft ervaring in de praktijk opgedaan tijdens haar stage bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie in Brussel. ‘’Ik deed onderzoek naar autolaksporen bij ongevallen en ongelukken. Dit is meer de forensische kant en in deze forensische kant wil ik ook verder gaan studeren.’’ Heleen heeft veel ervaring opgedaan in de praktijk met dank aan haar stage en heeft er veel positieve woorden voor over. ‘’Mijn stage was vrij heftig, maar ik vond het heel leuk om te doen en ik heb er een mooie thesis voor geschreven, naar mijn mening. Ik ben er trots op.’’

Study Vibes

Heleen had altijd last van uitstelgedrag met slechte resultaten op school als gevolg. Als ze dit gedrag niet aan zou passen dan zou de studie die ze momenteel volgt niet haalbaar zijn geweest. ‘’Ik heb last van uitstelgedrag en haalde hele slechte resultaten voor wiskunde. Ik wilde ook de ingenieurs opleiding gaan doen die ik nu doe, daarin is wiskunde heel belangrijk. Op een gegeven moment had ik een gesprek met mijn docenten, die zeiden dat ik die opleiding niet moest gaan doen want mijn wiskunde was veel te slecht.’’

‘’Op dat moment besefte ik dat ik echt iets aan mijn uitstelgedrag moest gaan doen.’’

Na het gesprek met haar docenten wist Heleen dat er iets moest veranderen. Ze zocht een manier om zichzelf te motiveren om te studeren, het liefst in een vorm met andere studenten om haar heen die ook studeren. Eerst heeft ze geprobeerd om dit op te lossen door in een bibliotheek te gaan studeren, maar dat was toch niet helemaal de oplossing voor Heleen. ‘’Ik heb dat eerst gezocht in de bibliotheek, maar dat is altijd op een afstand en daar zitten ook niet altijd studenten.’’

Daarna kwam Heleen op het idee om het via YouTube te proberen. Hier heeft ze dan wel geen echte studenten om haar heen, maar virtueel studeren er toch een hoop mensen met haar mee. Heleen haalt haar motivatie uit twee punten. Het eerste punt is dat ze niet alleen studeert maar virtueel met anderen is en het tweede punt is dat ze nu ook niet zomaar eventjes weg kan en afgeleid wordt. ‘’Zo voel ik mij toch gesteund. Het andere is dat ik niet zomaar weg kan, iedereen kan mij zien en ik kan daarom niet zomaar weggaan om tv te kijken bijvoorbeeld.’’

Haar kijkers reageren erg positief op de video’s en livestreams die ze maakt. Ze hoort regelmatig dat haar livestreams er voor zorgen dat de punten enorm verbeterd zijn bij de studenten die mee studeren.

‘’Ik zou het toch iedereen aanraden om het een keer te proberen en de meeste mensen zien daarna meestal dat het enorm kan motiveren.’’

Tip

Heleen gaf ons ook nog een tip mee voor studenten die hetzelfde probleem ervaren tijdens hun studie. Studenten die ook last hebben van uitstelgedrag geeft ze de volgende tip: ‘’Het is vooral belangrijk dat je op tijd begint met een opdracht maken of met een toets voorbereiden. Als je last hebt van uitstelgedrag, zoek dan een manier om dit aan te pakken zodat je wel op tijd begint. Dan ben je veel beter voorbereid op wat gaat komen.’’

Wil jij zelf ervaren hoe het is om met Heleen mee te studeren, neem dan een kijkje op haar Youtube kanaal en hou in de gaten wanneer de volgende livestream is.

Study Vibes

Feeds

RSS feed
Atom feed

Redactie

Onze redactie stelt je dagelijks op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van studeren en stage lopen. Heb jij interessant nieuws? Onze contactgegevens zijn:

Telefoon
088 555 4000
E-mail
redactie@stageplaza.nl

Volg ons