Hoe leer je voor het centraal eindexamen?

Gui Luttikhuizen dos Santos - 24 Februari 2023 16:48 - 0 vertoningen

In het leven zijn er een aantal zenuwslopende momenten. Zo ga je op zoek naar een opleiding, zul je een toffe stageplek moeten vinden of moet je op zoek gaan naar een baan om geld te verdienen. Maar voordat je daar überhaupt over mag gaan nadenken, zul je eerst je middelbare schooldiploma moeten binnenhalen. Er staat namelijk nog een door velen gevreesd centraal eindexamen op je te wachten!

Maar geen zorgen. Wij hebben hét stappenplan om te leren voor het centraal eindexamen voor je opgesteld. Zo kan écht iedereen slagen voor de eindexamens!

Stap 1: Maak een leeroverzicht

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met leren is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te maken wat je precies moet leren. Tuurlijk, we snappen dat je voor Nederlands, wiskunde of bijvoorbeeld geschiedenis moet leren. Maar dit is natuurlijk veel te breed. Zorg voor een concreet leeroverzicht:

  • Kijk goed naar de syllabus van elk vak waarvoor je gaat leren. In de syllabus staat precies welke onderwerpen en aspecten je moet kunnen beheersen op het centraal eindexamen (CE).
  • Zet deze onderwerpen per vak op een rijtje. Dit geeft je een beeld van de hoeveelheid stof die je moet leren voor het CE.
  • Voeg achter ieder onderwerp een cijfer van 1 t/m 4. Dit cijfer staat voor de moeilijkheid van het onderwerp: 1 is makkelijk en 4 is lastig. Je hebt immers alle stof al een keer behandeld in de les. Als het goed is weet je dus waar je goed in bent en waar je helaas nog minder goed in bent.
  • Je weet nu grofweg welke vakken veel onderwerpen bevatten en welke onderwerpen je nog lastig vindt. Dit is handig bij het maken van een tijdsplanning.

Stap 2: Maak een planning

Het maken van een planning is essentieel wanneer je gaat leren voor het centraal eindexamen. In deze planning zet je per dag neer wat jouw taken zijn. Je hebt voor jezelf al grofweg duidelijk gemaakt voor welke vakken je veel tijd verwacht kwijt te zijn. Niet ieder vak zal je evenveel tijd kosten en dus kun je voor sommige vakken misschien wat later beginnen.

Waar let je op tijdens het maken van een planning?

Bij het maken van een goede planning is het belangrijk dat je écht alle taken noteert. Dit zijn dus niet alleen taken die met school te maken hebben, zoals het leren van aardrijkskunde hoofdstuk 6. Nee, dit zijn ook taken of activiteiten uit je privéleven. Denk bijvoorbeeld aan het sporten of je bijbaan in de supermarkt. Wanneer je deze taken niet meeneemt, kom je tijdens het leren voor lastige keuzes te staan. Ga je leren zoals je op de planning hebt geschreven of ga je toch sporten? De kans is groot dat je dan toch liever even met vrienden gaat afspeken.

Zorg ervoor dat je secuur te werk gaat. Dit wil zeggen dat je voltooide taken direct afstreept en de planning netjes bijhoudt. Dit geeft rust en zo raak je niet in de war met taken die je al hebt gedaan. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg lekker om zo’n vervelende taak weg te strepen!

Stap 3: Leer de stof thema voor thema

Een belangrijke stap om alle stof goed in je hoofd te krijgen, is om de examenstof op te delen per thema/hoofdstuk. Je kunt immers niet alle examenstof in één avond in je hoofd stampen. Daar is het simpelweg te veel voor en het zal niet allemaal blijven hangen.

Wanneer je de examenstof opdeelt in verschillende stukjes, kom je er achter dat het op deze manier erg prettig leert. Je kunt zo namelijk veel beter focussen op specifieke onderwerpen. Doordat je de stof als het ware opknipt in kleine stukjes, lijkt het ook minder veel en dat zal motiverend werken.

Begin met de thema’s waar je nog veel moeite mee hebt. Deze zullen ongetwijfeld de meeste tijd kosten. Wanneer je uiteindelijk deze moeilijke thema’s goed beheerst, kun je doorgaan naar de meer eenvoudigere thema’s. Hier kun je dan sneller doorheen gaan.

Stap 4: Gebruik samenvattingen

Wanneer je geen tijd of zin hebt om alle examenstof uit je schoolboeken te leren, zijn samenvattingen dé oplossing voor jou! Je krijgt namelijk met veel leerstof te maken die je moet kennen en beheersen op het CE. De stof die je leert is een verzameling van alles wat je in de bovenbouw hebt geleerd. Dat is dus wel even wat anders dan een proefwerk dat slechts over één hoofdstuk gaat!

Wat zijn de beste samenvattingen?

De meestgebruikte samenvattingen zijn die van ExamenOverzicht. In deze samenvattingen staat per vak alle CE-stof uitgelegd in ongeveer 60 pagina’s. Bij de moeilijke thema’s en onderwerpen zijn uitlegvideo’s toegevoegd en tussendoor kun je oefenen met vragen op examenniveau. Deze samenvattingen kunnen je enorm veel tijd en stress besparen. Je hebt in principe geen schoolboeken meer nodig en kunt volledig op de samenvattingen vertrouwen. Alles wat jij moet weten staat er namelijk in! Hoe makkelijk is dat?

Kun je een zelfgemaakte samenvatting gebruiken?

Je kunt een eigen samenvatting maken. Vergeet alleen niet dat het maken van een eigen samenvatting erg veel tijd kost. Je zult eerst alle stof uit je schoolboeken moeten doorlopen en zelf een selectie maken van welke stof relevant is. Je loopt hierbij het risico dat je of teveel stof opschrijft, of juist teveel stof schrapt. Mocht je van jezelf écht weten dat je secuur bent en een goede samenvatting kunt maken, dan kun je deze natuurlijk gebruiken tijdens het leren!

Stap 5: Oefen oude examens

Je bent aangekomen bij de een-na-laatste stap! De stof ken je nu, je moet het alleen nog kunnen toepassen. Op het centraal eindexamen kan dit best een uitdaging zijn. CE-vragen zijn vaak net even wat anders dan je gewend bent op de schoolexamens. Bereid je daarom goed voor door veel oude examens te oefenen. Het oefenen van oude examens heeft dan ook een aantal voordelen:

  • Je leert kennismaken met de manier van vraagstellen. Dit kan op het CE behoorlijk verschillen met wat je gewend bent op SE’s. Het centraal eindexamen wordt in tegenstelling tot deze schoolexamens namelijk door één partij gemaakt en is voor alle leerlingen in Nederland hetzelfde. Daardoor is het voor veel examenleerlingen soms even wennen.
  • Oude examenvragen zijn hartstikke relevant. Zorg er wel voor dat je op de hoogte bent van eventuele wijzigingen in de examenstof. Het is zonde als je onderwerpen aan het oefenen bent die je eigenlijk helemaal niet hoeft te kennen.
  • Je leert correct antwoord geven. Op het CE heb je namelijk te maken met strenge antwoordeisen. Kijk daarom goed in het correctievoorschrift wanneer een antwoord wordt goedgekeurd en wanneer juist niet. Dit geeft inzicht in hoe je jouw antwoorden het beste kunt opstellen.

Stap 6: Knallen op het eindexamen!

Dat was ‘m. Je hebt alle stappen doorlopen en dus nog maar één obstakel te gaan: het centraal eindexamen. Maak je vooral niet te druk en ga die examens met zelfvertrouwen tegemoet. Dan sta jij in de zomer ook met dat felbegeerde diploma in je hand!

Succes!

Feeds

RSS feed
Atom feed

Redactie

Onze redactie stelt je dagelijks op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van studeren en stage lopen. Heb jij interessant nieuws? Onze contactgegevens zijn:

Telefoon
088 555 4000
E-mail
redactie@stageplaza.nl

Volg ons