Voorbeeld Sollicitatiebrief
Je moet een sollicitatiebrief voor stage schrijven om de stage te vinden die perfect bij jou past, maar hoe moet je beginnen? Stageplaza.nl helpt jou met alles wat je moet weten over het schrijven van een goede sollicitatiebrief voor je stage. Allereerst moet je jezelf de vraag stellen, wat is het doel waarmee ik deze sollicitatiebrief schrijf. Het belangrijkste doel dat je altijd voor ogen moet houden is dat je de lezer nieuwsgierig wilt maken en jou uitnodigt om je brief persoonlijk toe te komen lichten.
Je zou het gehele sollicitatieproces kunnen zien als een wedstrijd met je medestudenten. Hoe interessanter de stage des temeer deelnemers meedoen aan de wedstijd. Aan jou de taak om deze wedstrijd zo goed mogelijk te doorlopen en de stage binnen te halen. Maar wanneer ben je beter dan je medestudenten? Iedereen zal deze vraag anders beantwoorden en hier een eigen mening over hebben. Dit is ook de reden dat je het beste voor elke vacature een andere sollicitatiebrief kan schrijven. Natuurlijk kan je een bepaalde basis aanhouden maar probeer dit voor elke sollicitatie die je opstuurt naar een bedrijf te herschrijven. Op deze manier ziet de lezer dat je tijd en moeite in de sollicitatie hebt gestoken. Er zijn een aantal punten heel belangrijk bij het schrijven van een sollicitatie/motivatiebrief voor je stage. Spellingsfouten kunnen fataal zijn. Dit klinkt misschien wat overdreven maar wanneer jij een sollicitatiebrief stuurt naar een bedrijf die vol met spellingsfouten staat dan kan je een uitnodiging waarschijnlijk wel vergeten. Let er dus op dat er geen fouten in zowel je brief als je CV staan. Het is een kleine moeite om iemand om hulp te vragen heel even een snelle spellingscheck voor je te doen. Wat de perfecte sollicitatiebrief is daar kunnen wij ook geen antwoord op geven want die is er niet, maar waar een heel goede brief aan moet voldoen daar kunnen wij je uiteraard bij helpen.
Tips voor je sollicitatiebrief
Schrijf voor elke sollicitatie een nieuwe brief: Het is belangrijk dat je niet een standaard riedeltje in een word bestand of een e-mail zet en vervolgens verwacht dat de uitnodigingen binnen stromen. Eén van de belangrijkste punten bij het schrijven van een sollicitatiebrief is dat je daadwerkelijk in gaat op de punten die genoemd worden in de vacature. Veel vacatures bevatten een stukje over het profiel van de student waar het bedrijf naar op zoek is. Er is iemand binnen het bedrijf die over de vacature heeft nagedacht en punten heeft opgeschreven die hij of zij belangrijk vindt bij een goede kandidaat. De kans is groot dat dit dezelfde persoon is die jouw sollicitatie binnenkrijgt en beoordeeld. In gaan op de werkzaamheden en het gewenste profiel is dus enorm belangrijk.
Doe onderzoek naar het bedrijf: Wanneer je gaat solliciteren is het goed om voorkennis van het bedrijf te hebben. Op deze manier weet je een beetje hoe het bedrijf in elkaar zit. Misschien kan je achterhalen hoe de werksfeer is (formeel of informeel) en wat kernwaarden zijn van het bedrijf en je hiermee identificeren in je brief.
Waarom juist naar dit bedrijf: Veel bedrijven zijn trots op de manier waarop zij werken en op het bedrijf. Laat daarom ook in je brief blijken dat je naast de functie ook het bedrijf interessant vindt.
Schrijfstijl: Om de aandacht van de lezer te houden is het belangrijk dat je de juiste schrijfstijl hanteert. Als het goed is heb je al onderzoek gedaan of het bedrijf formeel of juist informeel is. Probeer hier dan ook op in te spelen. Let er daarnaast ook op dat je niet telkens dezelfde woorden gebruikt maar synoniemen om de tekst gevarieerd en interessant te houden.
Aanhef: Welke aanhef gebruik je, ‘geachte’ of ‘beste’. Wanneer er nog geen contact is geweest met het bedrijf raden wij aan om te beginnen met geachte. Kijk vervolgens hoe er wordt gereageerd en of je bij je volgende mail kan overstappen op ‘beste’. Heb je de persoon waar je jouw cv en sollicitatiebrief naartoe stuurt al via de telefoon gesproken en dit was een leuk informeel gesprek dan is het prima om met ‘beste’ te beginnen. Ook hierbij is het weer belangrijk om te weten wat voor een bedrijf het is zodat je in kan spelen op wat er verwacht wordt.
Enthousiasme: Een groot gedeelte van je sollicitatie is enthousiasme. Voor veel bedrijven is dit het belangrijkste punt van de sollicitatie. Probeer dit dus ook over te brengen via je brief. Houd je enthousiasme uiteraard wel oprecht anders zal hier doorheen geprikt worden.
Verkoop jezelf: Ook al is het niet altijd even makkelijk, maar een sollicitatiebrief is eigenlijk heel plat vertellen dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor die functie. Probeer jezelf dus op een goede manier te verkopen. Benadruk dingen waar je trots op bent en die in je voordeel kunnen werken tijdens je sollicitatieproces. Zorg ervoor dat ze er niet omheen kunnen om je in ieder geval op gesprek te vragen, maar let er op dat je niet doorslaat en het arrogant overkomt.
Structuur van je sollicitatiebrief
Zoals elk stuk dat je schrijft, bestaat ook een sollicitatiebrief voor je stage uit een inleiding, middenstuk en een slot. In de inleiding, oftewel de introductie, van de brief stel je jezelf kort voor. Heb je al telefonisch contact hebt gehad is het altijd goed om hier in de inleiding naar te refereren. Dit voorstellen doe je als volgt, benoem je naam, leeftijd, opleiding en studiejaar, de nadruk ligt hier wel op kort. De rest staat al beschreven in je cv die ze waarschijnlijk al vóór je sollicitatiebrief hebben gelezen. Geef aan waar je de vacature hebt gevonden en om welke vacature het gaat (voor het geval dit bedrijf meerdere vacatures online heeft staan). Laat in de inleiding weten dat je een positief gevoel aan het lezen van de functieomschrijving hebt overgehouden. Is het een open sollicitatie dan is het natuurlijk een andere situatie maar laat ook dan weten hoe je bij hen terecht bent gekomen zodat dit duidelijk is voor het bedrijf.
In het middenstuk vertel je wat je motivatie is en waarom jij geschikt bent voor de stage. Het belangrijkste van het middenstuk is dat je ingaat op de vacature. Ga alle punten langs en benoem vervolgens de punten die voor jou van toepassing zijn en waarom jij binnen dit profiel past. Wanneer je dit doet geeft het extra kracht om praktijk voorbeelden te gebruiken. Als voorbeeld, er wordt doorzettingsvermogen gevraagd en jij hebt een marathon uitgelopen dan is dit zeker een praktijk voorbeeld dat je kan gebruiken om je argument te versterken. Daarnaast kan je in dit stuk aangeven wat je leuk lijkt aan de functie en wat je er denkt te kunnen leren. Je kan eventueel eisen van je opleiding noemen maar als je het bedrijf eerst wilt overtuigen dat ze je op gesprek moeten laten komen dan kan je dit ook tot het mogelijke persoonlijke gesprek bewaren. Noem in het kort nog even waarom je juist bij dat bedrijf stage wilt lopen en dan heb je alle punten die belangrijk zijn benoemd.
In het slot van je sollicitatiebrief kan je nogmaals je enthousiasme benadrukken (mits je dit niet al voldoende hebt gedaan) en de lezer nog met een positieve slotzin overtuigen je uit te nodigen voor een gesprek. Sluit je brief uiteindelijk af met ‘Met vriendelijke groet,’ en vervolgens je voor- en achternaam en eventueel je telefoonnummer. Hoogachtend kan eventueel ook maar dit is voor de meeste brieven te formeel.
De lengte van je sollicitatiebrief
Maak je sollicitatiebrief niet te lang, de informatie moet niet alleen interessant zijn maar ook relevant. Noteer alle nodige informatie, maar wijd hier niet onnodig over uit. De lengte van een goede sollicitatiebrief is ongeveer een half –tot één a-4tje. De gemiddelde spanningsboog van de mens wordt steeds korter. Lees je brief daarom nog een keer door nadat je deze hebt geschreven. Merk je zelf dat je aandacht wegtrekt dan moet je de brief wat inkorten totdat echt alleen de relevante informatie over is.
slotzinnen voor je sollicitatiebrief
Je hebt je brief geschreven en bent er tevreden over, maar hoe sluit je de brief nou af. Hieronder een aantal zinnen die je kan gebruiken om je brief positief af te sluiten en op de juiste manier op te sturen.
- Ik hoop mijn cv en sollicitatiebrief in een persoonlijk gesprek toe te mogen lichten.
- Graag kom ik mijn cv en sollicitatie in een persoonlijk gesprek toe lichten.
- Uiteraard kom ik graag langs voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.
- Ik zie uw uitnodiging graag tegemoet om op deze manier mijn enthousiasme voor de stage persoonlijk toe te lichten.
- Via deze brief en mijn cv hoop ik uw interesse te hebben gewekt en kom dit graag verder toelichten in een persoonlijke ontmoeting.
- Wilt u meer weten over mijn motivatie en skills dan kom ik dit graag in een kennismakingsgesprek toe lichten.
Dit zijn enkele voorbeelden die je kan gebruiken om je brief af te sluiten. Een combinatie van bovenstaande zinnen is natuurlijk ook mogelijk. Zorg ervoor dat je eindigt met een sterke en positieve slotzin die jouw sollicitatiebrief op de perfecte manier afsluit. Met bovenstaande tips en richtlijnen heb je een goed beeld van hoe je een sollicitatiebrief voor je stage kan schrijven. Succes!