Verzekeren in het buitenland

Het is belangrijk dat je voordat je naar het buitenland vertrekt voor je stage goed je verzekeringen regelt. Ook in het buitenland zit een ongeluk in een klein hoekje. Je Nederlandse zorgverzekering is niet altijd geldig en dekt ook niet alles. Daarnaast stellen ook reisverzekeringen voorwaarden met betrekking tot langere periodes in het buitenland.

Nederlandse zorgverzekering

Ook wanneer je in een ander land stage gaat lopen blijft je Nederlandse zorgverzekering geldig. Je bent met de basisverzekering echter alleen verzekerd voor spoedeisende medische hulp tegen het Nederlandse tarief. Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat is extra verzekeren dus sterk aan te raden. Je kunt hiervoor een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering afsluiten.

EHIC

Wanneer je een Nederlandse zorgverzekering hebt, kan je de European Health Insurance Card (EHIC) aanvragen. Deze kaart is de internationale versie van je zorgverzekeringspas. Wanneer je in het buitenland je EHIC laat zien, weten hulpverleners, apothekers en dokters dat je ergens verzekerd bent en de rekening dus betaald wordt. De EHIC is geldig in:

 • Alle landen van de Europese Unie
 • Australië
 • IJsland
 • Liechtenstein
 • Macedonië
 • Noorwegen
 • Zwitserland

De pas kan je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar. Tegenwoordig plaatsen sommige verzekeraars de EHIC standaard op de achterkant van je Nederlandse zorgverzekeringspasje.

Aanvullende zorgverzekering

Iedere zorgverzekeraar heeft andere voorwaarden en dekkingen met betrekking tot aanvullende pakketten. Met een aanvullende verzekering kan je over het algemeen de volgende zaken laten verzekeren:

 • Vaccinaties
 • Niet-spoedeisende hulp
 • Het prijsverschil tussen de kosten voor een spoedeisende behandeling in Nederland en in het buitenland.
 • Opsporing en repatriëring

Het nadeel van een aanvullende zorgverzekering is dat alleen zorgkosten vergoed worden. Een reisverzekering vergoedt daarnaast vaak ook dingen zoals extra reiskosten bij ziekte en bagage.

Doorlopende reisverzekering

Met een doorlopende reisverzekering ben je vaak verzekerd voor de meest belangrijke zaken, zoals medische kosten, verlies of diefstal van bagage en schade aan je accommodatie. Belangrijk om te weten is dat bijna alle doorlopende reisverzekeringen slechts een maximaal aantal dagen in het buitenland verzekeren. Wanneer je langer dan 1 a 2 maanden in het buitenland verblijft, dan zal je met een doorlopende reisverzekering niet verzekerd zijn.

Globetrotter verzekering

Een globetrotter reisverzekering is speciaal voor wanneer je langere tijd naar het buitenland gaat. Hiermee ben je dan vaak ook verzekerd voor maximaal twee jaar aaneengesloten verblijf in het buitenland. Daarnaast is ook werken in het buitenland verzekerd. Op een globetrotter reisverzekering kan je vaak een volledige medische dekking afsluiten. In principe heb je de Nederlandse basiszorgverzekering dan niet nodig.

Zorgverzekering opzeggen

Het stopzetten van je Nederlandse zorgverzekering mag niet zomaar. Wanneer je in het buitenland gaat werken vervalt echter je plicht om in Nederland verzekerd te zijn. Met een onbetaalde stage zal je de verzekering dus aan moeten houden. Wanneer je voor langer dan drie maanden naar het buitenland gaat en een goed betaalde stage hebt, dan moet je waarschijnlijk je Nederlandse zorgverzekering opzeggen. Neem dan contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Controleer je verzekering

Of je al een reisverzekering hebt of een nieuwe verzekering af wilt sluiten, het is in beide gevallen belangrijk om voor je vertrekt de polisvoorwaarden van jouw verzekering te controleren. Verzekeraars verschillen namelijk sterk in de voorwaarden die ze stellen. Zo kan het zijn dat je een aparte werelddekking moet afsluiten, medische hulp een aanvullende optie is of dat je een lange periode in het buitenland extra kunt bijverzekeren.

Meer informatie over reisverzekeringen, vaccinaties en de geldigheid van je zorgverzekering in het buitenland vind je op www.studenten-zorgverzekeringen.nl

Vaccinaties voor het buitenland

Als je naar het buitenland gaat, moet je je mogelijk ook laten vaccineren tegen ziektes die daar voorkomen. Vaccinaties zorgen ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen de ziektes waardoor je de ziekte zelf niet meer gemakkelijk kunt krijgen. Voor meer informatie verwijzen we je door naar het artikel Vaccinaties voor het buitenland? Dit moet je weten! op ZorgWijzer.nl

Verzekeren in het buitenland infographic

Hoe werkt je Nederlandse zorgverzekering tijdens stage, studie of in het buitenland? Bron: prizewize.nl